Nädalakiri Shukan Bunshun avaldas fotod, millel Shotaro ja umbes kümme sugulast poseerisid või lamasid residentsi sümboolselt tähtsal punase vaibaga kaetud trepil, imiteerides uutest valitsustest tehtavaid fotosid. Shotaro ise oli keskel – peaministri kohal, vahendab Guardian.

Teistel fotodel 30. detsembri aastalõpupeost on näha külalisi kõnepuldis, kus peaminister vastab pressikonverentsidel küsimustele.

Shotaro ametist lahkumine on isa jaoks löök. Viimase populaarsus oli pärast G7 tippkohtumist Hiroshimas ja arvatavat elu kallale kippumist kasvanud, mistõttu spekuleeriti, et ta võib võimu kindlustamiseks välja kuulutada erakorralised valimised.

„Poliitikaasjade sekretärina, mis on avalik amet, oli tema tegevus sobimatu ja ma otsustasin ta välja vahetada, et ta võtaks vastutuse,“ ütles Kishida eile õhtul. „Loomulikult lasub ametisse nimetamise vastutus minul.“ Kishida sõnul vahetab tema poja välja pikaaegne isiklik abi Takayoshi Yamamoto.

Kishida tunnistas, et tervitas ka ise lühidalt peo külalisi, aga ei jäänud enese sõnul õhtusöögile.

Jaapani valitsuskabineti peasekretär Hirokazu Matsuno nimetas varem seda üritust sobimatuks ja lubas tagada, et residentsi enam sobimatult ei kasutata.

Ligi saja-aastane hoone oli varem peaministri kantselei ja see muudeti eluhooneks 2005. aastal, kui valmis uus kantseleihoone.

Tegemist ei ole esimese korraga, kui 32-aastast Shotarot on kritiseeritud ametiseisundi kuritarvitamise pärast. Jaanuaris sai ta noomida saatkonna autode kasutamise eest privaatseteks vaatamisväärsustega tutvumisteks Suurbritannias ja Pariisis isa saates ning suveniiride ostmise eest valitsuse liikmetele Londoni luksuskaubamajast.

Shotaro Kishida

Kishida teatas, et noomis poega peo eest tõsiselt, aga see ei vaigistanud avalikkuse ja opositsiooni kriitikat. Viimane süüdistas Kishidat onupojapoliitikas.