Peaministri sõnul tingis otsuse pühapäevane kohalike valimiste tulemus. Valimised toimusid enamikus regionaalsetes parlamentides ja kohalikes omavalitsustes. Võimulolevaid sotsialiste (PSOE) ja nende liitlast Podemost tabas väljapaistev kaotus ning mitmel pool läks kohalik võim konservatiivse Rahvapartei (PP) kätte. Teiste seas võitis PP valimised Aragónis, Valencias ja Baleaari saartel, ent peab seal valitsemiseks tegema koostööd paremäärmusliku erakonnaga Vox. La Riojas võitis PP täieliku enamuse.

Samuti läks parempoolsetel hästi näiteks Sevilla ja Valencia linnavalimistel. Üks veenvamaid võite oli Madridis, mille regionaalparlamendis kaotas Podemos kõik oma senised kohad regionaalparlamendis. Nii regionaalparlament kui Madridi linnavolikogu on nüüd PP kontrollitud. Kogu riigi peale sai erakond üle 750 000 hääle rohkem kui Sáncheze sotsid.

Erakorralised valimised toimuvad ajal, kui Hispaania on just üle võtnud juhtrolli EL-i eesistujariigina.

„Ehkki eilsed valimised toimusid kohalikul ja regionaaltasandil, on hääletusega saadetud sõnumil kaugemaleulatuv mõju,“ möönas Sánchez. „Seepärast võtan vastutuse nii peaministri kui PSOE peasekretärina.“

Viimased korralised valimised olid Hispaanias 2015. aastal. Erakorralised valimised on seejärel toimunud kolm korda: esmalt 2016. aastal ja samuti 2019. aasta sügisel ja kevadel.