Biden nimetas kokkulepet ameeriklaste jaoks heaks uudiseks, kuna hoiab ära selle, mis oleks võinud olla „katastroofiline maksejõuetus, mis oleks viinud majanduslanguse, pensionikontode hävitamise ja miljonite töökohtade kadumiseni“.

Kokkulepe tuli viimasel hetkel. USA rahandusminister Janet Yellen on hoiatanud, et kui võlalage ei tõsteta, saaks nende osakonnal raha otsa juba juuni alguses ning USA maksejõuetus võib saabuda juba 1. juunil.

„Ma lõpetasin hetk tagasi kõne presidendiga. Pärast seda, kui ta raiskas aega ja keeldus kuude kaupa läbirääkimisi pidamast, jõudsime põhimõttelisele kokkuleppele, mis on Ameerika rahva vääriline,“ kirjutas McCarthy Twitteris.

Biden nimetas oma avalduses kokkulepet „oluliseks sammuks edasi“. „See kokkulepe kujutab endast kompromissi, mis tähendab, et kõik ei saa seda, mida nad tahavad,“ sõnas Biden, „see on valitsemise vastutus.“

Paketi keskmes on kaheaastane eelarvekokkulepe, mis hoiab kulutused 2024. aastaks muutumatuna ja suurendab neid 2025. aastaks 1% võrra.

McCarthy ütles, et loodab seaduseelnõu kirjutamise pühapäeval lõpetada ja seejärel veel kord Bideniga rääkida. Plaani järgi peaks kongress kokkuleppe üle hääletama kolmapäeval.

Võlalae tõstmine on USA kontekstis üsnagi regulaarne protsess, mida on alates 1960. aastast tehtud 78 korda. Kui vahepeal edeneb protsess valutult, siis ka varem on jäänud asi viimase hetke peale.