Kaebajad, keda esindab vandeadvokaat Paul Keres, paluvad nimelt tühistada riigikogu 15. ja 16. mai otsused, millega lõpetati päevakorra kinnitamise kohta protseduuriliste küsimuste esitamine ning eelnõude ja arupärimiste üleandmine. Nende sõnul on need otsused on vastuolus seadusega ja õigusvastased.

„Riigikogu kodu- ja töökorra seadus ei võimalda päris selgelt koalitsioonile neid jõumeetodeid, millega on praegu opositsioon tasalülitatud. Sealjuures on mindud seadust rikkuma selleks, et enda ühiskonda lõhestavad vastuolulised seadused kiirkorras vastu võtta ja siis jaanipäevaks inimeste pahameele eest varju pageda,“ rääkis üks allakirjutanutest, Isamaa aseesimees Riina Solman. „Seetõttu ei jäänud meil mingit muud võimalust kui enda õiguste kaitseks riigikohtu poole pöörduda. Mis aga puudutab konkreetselt kaebuse sisu, siis selle teksti koostaja Paul Keres on näidanud oma kõrget kvaliteeti riigikogu kodu- ja töökorra seaduse kaitsel. Just tema esindas Priit Sibulat parlamendi kaugistungite kokkukutsumise kaasuses, kus samuti Reformierakond seadusest üle üritas sõita, ja seadis riigikohtus õigluse jalule.“

Asjaga tegeldakse tuleval esmaspäeval, kui riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium peab maha korraldusliku nõupidamise, kus pannakse paika kaebuse lahendamise edasine ajakava. Esmaspäeval arutakse ühtlasi ka seda, kas ja millises ulatuses on riigikohtul võimalik praegu kaebust avaldada.

Kaebusele on alla kirjutanud Martin Helme (EKRE), Mart Helme (EKRE), Helle-Moonika Helme (EKRE), Arvo Aller (EKRE), Ants Frosch (EKRE), Rene Kokk (EKRE), Anti Poolamets (EKRE), Evelin Poolamets (EKRE), Henn Põlluaas (EKRE), Varro Vooglaid (parteitu, ent kuulub EKRE fraktsiooni), Rain Epler (EKRE), Kalle Grünthal (EKRE), Kert Kingo (EKRE), Siim Pohlak (EKRE), Jaak Valge (EKRE), Jaak Aab (Keskerakond), Vadim Belobrovtsev (Keskerakond), Enn Eesmaa (Keskerakond), Andre Hanimägi (Keskerakond), Aleksei Jevgrafov (Keskerakond), Jaanus Karilaid (Keskerakond), Ester Karuse (Keskerakond), Tanel Kiik (Keskerakond), Andrei Korobeinik (Keskerakond), Anastassia Kovalenko-Kõlvart (Keskerakond), Lauri Laats (Keskerakond), Tõnis Mölder (Keskerakond), Jüri Ratas (Keskerakond), Kersti Sarapuu (Keskerakond), Aleksandr Tšaplõgin (parteitu, ent kuulub keskfraktsiooni), Aivar Kokk (Isamaa), Tõnis Lukas (Isamaa), Mart Maastik (Isamaa), Andres Metsoja (Isamaa), Urmas Reinsalu (Isamaa), Helir-Valdor Seeder (Isamaa), Priit Sibul (Isamaa) ja Riina Solman (Isamaa).

41 opositsiooni liikmest kirjutas seega alla 38.

Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) lõpetas riigikogu liikmete arvukate protseduuriliste küsimuste esitamise järgmise põhjendusega:

„Ma olen nõus, jah, et riigikogu liikmetelt ei saa ära võtta seadusega tagatud õigust saada selgitusi istungi läbiviimise reeglite kohta, kuid see ei tähenda, et istungi juhataja peab vastama lõputult riigikogu liikme esitatud küsimustele. Istungi juhatajal on õigus hinnata protseduurilisi küsimusi ja õigus lõpetada nende vastuvõtmine, sest protseduurilised küsimused ei tohiks prevaleerida riigikogule pandud põhiseaduslike ülesannete, seadusandliku tegevuse täitmise ees,“ selgitas Hussar.

Istungi juhatajana pani ta hääletusele küsimuse, mis puudutas päevakorra kohta käivate protseduuriliste küsimuste esitamise lõpetamist. Seda ettepanekut toetas 52 inimest, vastuhääli ei olnud.