„Ilmselt igatsevad inimesed rahvuslikku ühtekuuluvustunnet. Viimased aastad on olnud keerulised ja laulu- ja tantsupeol saame kinnitust, et oleme ühtse rahvana elanud aastasadu ning püsime ka edasi,“ ütleb Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA teabejuht Sten Weidebaum. Tema hinnangul ostetakse pileteid seekord väga teadlikult, sest eelmisel laulupeol said piletid ühel hetkel lihtsalt otsa. Tantsupidu on alati enne peo algust lõplikult välja müüdud.

Hetkel on tantsupeo etendustele on ostetud ligikaudu 27 000 piletit. Seega on igale etendusele veel saadaval vähemalt 600 piletit ja kokku müüakse kolmele etendusele veidi vähem kui 30 000 piletit. Laulupeole on müüdud enam kui 20 000 piletit ja istekohtadega pingisektorisse pääseb veel 1500 inimest. Kokku pääseb laulupeole ligikaudu 60 000 pealtvaatajat.

XII noorte laulupidu „Mina jään“

Piletihinnad on teinud hüppe ja kasvanud 15%. Printsiibilt on piletite hinnastus jäänud sarnaseks eelmiste pidudega – on nii kallimaid kui ka odavamaid. „Eks seda hinnatõusu tingib sisendhindade märkimisväärne tõus. Peo üldine korraldamine on läinud kallimaks. Aga on selge, et ainult piletitulust ei piisa peo pidamiseks ning riigieelarvest tuleb tubli osa juurde,“ selgitab Weidebaum.

Uuendusi on selleaastasel peol veel mitmeid. Kalevi staadionile tuleb suur ekraan, mis toob tantsijate väljakumustrid pealtvaatajateni sõltumata istekohast. Suur ekraan paigutatakse tuletorni seinale, mis näitab tantsuväljakul toimuvat ülalvaates. „See on pikaaegne unistus, mis nüüd täitus,“ ütleb XIII noorte tantsupeo „Sillad“ pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman.

Ta lisab, et suured ja võimsad mustrimängud on oluline osa tantsupeost. Sel korral kohtuvad ligi 8400 noort tantsijat ja staadionimurul joonistuvad välja näiteks kõikidele tuttavad tips-traps-trulli ja kaunite rahvuslike vöökirjade mustrid.

Eelmise noorte tantsupeo esimene etendus 30.06.2017

Staadionil on uuendusi veel. Juba harjumuseks saanud muusikute lava ei paikne seal, kus varasemalt. See on tõstetud põhjaliku uuenduskuuri läbinud Kalevi staadioni teise otsa nn maratoniväravasse nagu tantsijad seda teavad.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu „Püha on maa“ toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Soodushindadega piletid on müügil kuni 31. maini veebilehel laulupidu.ee ning kõigis Piletilevi müügikanalites.

Laadi pilet alla enne peoalale lähenemist

Kõik, kes ostavad Piletilevist e-pileti, saavad kaasa Wallet formaadis pileti, mille saab vastavasse telefonirakendusse salvestada (wallet või pass2u). Tantsu- või laulupeole tulles tuleks pilet välja otsida ja enne peoalale lähenemist alla laadida. Kuna peo ajal on väikesel alal palju erinevaid nutiseadmeid, siis on internetivõrk suure koormusega ning pileti allalaadimine võib olla tugevalt häiritud. Kõik e-pileti ostjad saavad 2 päeva enne peo algust samuti meeldetuletuskirja, kust saab pileti uuesti alla laadida juhuks, kui varasem pilet on kaotsi läinud.