„Tahaks loota, et õhtuks saab tulele punkti panna, aga siiamaani on see kulg olnud mitte päris selline, nagu oleks tahtnud,“ ütles Delfile päästetööde juht Aivar Kukk. „Olukord on seal keeruline, territooriumil on laiali kuigipalju ohtlikke jäätmeid ja seal sees sumbata ei taha ega väga saa ka. Rajatisi ja ehitis on seal samuti kokku varisenud ja nende alla pääsemine on keeruline. Oleme tellinud rasketehnikat, mille abiga saada kolletele ligi.“

Tema sõnul leiab põlengualalt enamiku Mendelejevi tabeli elementidest. „Seal on naftat, õli, masuuti, asbesti. Erinevaid aineid on seal kõvasti,“ tõdes Kukk.

Tuld võttis ka Pakendikeskuse hoone - seda põhjusel, et tule levik oli drastiline, kuumus väga suur. „Üks osa Pakendikeskusest võttis tuld, aga suurem osa on alles,“ ütles Kukk.

Hirmu, et tuli võiks uuesti suuremalt levima hakata, Kuke sõnul ei ole. „Me ei saa veel öelda üheselt, et tulekahju on lokaliseeritud, sest igale koldele pole veel ligi pääsenud, aga need kolded enam kuhugi edasi ei arene,“ märkis ta.

„Tuletöö on tõesti laastav olnud,“ tunnistas Kukk, lisades, et tipphetkel tegeles olukorra lahendamisega ligi sada inimest.

Uurimistoimingutega alustatakse ilmselt homme või selle nädala jooksul. „Siin kohapeal on ilmselt keeruline ühest põhjust leida,“ tõdes Kukk. „Loodame töötajate ütlustele, loodame videomaterjalile, arvestame, mis aineid seal on ladustatud, ja ehk mingi pildi ikka paneme kokku.“

Alustatud on kriminaalmenetlust

Liiklus Suur-Sõjamäe tänaval on endiselt osaliselt suletud ning seda reguleerib politsei. Ohualas viibinud inimestele on välja saadetud EE ALARM sõnum ohu lõppemise kohta.

Hetkel toimub konstruktsioonide avamine ja järelkustutus viies töölõigus ning päästetööde juhi sõnul võib see aega võtta veel vähemalt 3 tundi.

„Ligipääs kokku varisenud hoonetele on raskendatud ning kaasatud on rasketehnika,“ sõnas päästetööde juht Aivar Kukk ning lisas, et põlenguala vajab ka põhjalikku puhastamist ohtlike jäätmete ning kustutusvee segust.

Täna pärastlõunal saabus sündmuskohale ka Eesti Keskkonnauuringute Keskuse mõõtebuss, mis jätkab õhukvaliteedi seiret. Seire tulemused selguvad täna õhtuks ning need on nähtavad lehel ohuseire.ee.

Keskkonnaameti Harjumaa büroo juhataja Tarmo Tehva ütles, et suheldud on ka jäätmeid ladustanud ettevõtte esindajaga, kes andis nõusoleku tekkinud saaste likvideerimiseks.

„Keskkonnaameti inspektorid seiravad sündmuskohal olukorda ning võtavad analüüse. Proove võetakse muuhulgas ka piirkonna kraavidesse jõudnud kustutusveest. Analüüside vastused ei ole veel teada,“ sõnas Tehva. Ta lisas, et Keskkonnaamet alustas juhtumi osas kriminaalmenetlust § 365. järgi, mis käsitleb keskkonna saastamist ettevaatamatusest. Kriminaalmenetlust juhib Põhja Ringkonnaprokuratuur.