MTÜ Slava Ukraini nõukogu liige Ilmar Raag tegi nädalavahetusel Facebooki postituse, kus mainis, et käis politseile ütlusi andmas. „Omamoodi irooniliselt sattus mu sünnipäev samale nädalale, mil Slava Ukraini skandaal saavutas oma kulminatsiooni. Ma ei saa sellest hetkel rohkem rääkida, sest olen andnud politseile tunnistusi ja kirjutanud allkirja, et vaikin kuni uurimise lõpuni juhtunu detailidest,“ kirjutas ta.

Nõukogu ülejäänud liikmed ütlesid Delfile, et nemad pole politseile tunnistusi andnud ning nendega pole sel teemal ka ühendust võetud. Terje Trochynskyi sõnas, et ei oska öelda, kas peab kunagi lähitulevikus ütlusi andma. „Keegi pole minu poole pöördunud,“ ütles ta. Sama juttu rääkisid ka teised nõukogu liikmed Kristo Tohver, Margus Hanson ning Merike Külm.

Riigiprokuratuur uurib MTÜ Slava Ukraini raha kasutamist

Eesti Päevaleht avaldas aprillis loo, millest nähtub, et üle miljoni euro Eesti annetajate raha kanti MTÜ Slava Ukraini kaudu Ukraina heategevusfondi asemel hoopis selle juhtliikmete erafirmasse. MTÜ teatas aprillis, et revisjoni tegemiseks on sõlmitud leping, et jõuda selgusele kahe Ukraina koostööpartneri usaldusväärsuses. Juhatusse toodud ekskantsler Marika Priske ütles, et esimest tagasisidet loodetakse saada mai lõpuks, kuid revisjoni täielik valmimine võtab veel aega.

Riigiprokuratuur alustas 9. mail kriminaalmenetlust selle kohta, kuidas on kasutatud raha, mille MTÜ Slava Ukraini kogus Ukraina toetuseks. Kriminaalmenetlust alustati omastamist käsitleva paragrahvi järgi.

Riigiprokurör Triinu Olev selgitas, et niipea kui ilmnesid esimesed viited võimalikule raha väärkasutamisele, hakkasid prokuratuur ja politsei analüüsima õiguskaitseasutusteni jõudvat infot. „Oleme väljaspool kriminaalmenetlust lisaks ajakirjanduses avaldatule kogunud teavet ning olnud vahetus kontaktis ka Ukraina kolleegidega. Kogutud informatsiooni pinnalt on kriminaalmenetluse alustamine põhjendatud.“

Seejärel kogunes erakorraliselt MTÜ Slava Ukraini nõukogu, mis otsustas kutsuda Johanna Maria Lehtme uurimise ajaks juhatusest tagasi.

Mai keskel arreteeriti Ukrainas Slava Ukrainiga seotud korralageduse paljastanud vilepuhuja Oleksandr Tšernov.

Lehtme endine ülemus Annika Arras (Reformierakond) sõnas Eesti Ekspressile, et tema alluvuses töötanud Lehtme võltsis kuludokumente ja omastas sedasi neljakohalise summa eurosid. See on vaid üks mitmest uuest asjaolust, mida artiklis Lehtme mineviku kohta avaldati. Pärast seda teatas Lehtme, et lahkub riigikogu liikme kohalt ning Eesti 200 fraktsioonist.

Lehtme rõhutas, et riigikogust lahkumine on tema isiklik otsus. „Riigikogu liikmena oleksin jätkuvalt avalikkuse kõrgendatud tähelepanu all, mis ei võimaldaks tõe jaluleseadmist ega õiglast uurimist. Tahan ka säästa erakonda, mis on sattunud teenimatult avalikkuse väga suure surve alla,“ lausus Lehtme. Ta ei soovi anda hinnangut talle esitatud süüdistustele, kuid kinnitab endiselt, et annab enda ammendavad vastused õiguskaitseorganite algatatud menetlustes.