Huawei P-seeria uuendusliku tehnoloogiaga nutitelefon P60 Pro võimaldab tänu automaatselt reguleeritavale objektiivi avale, suure valgusläbilaskvusega objektiivide rühmale ja sensoritele pildistada väheses valguses või koguni täielikus pimeduses. Nii saab fotole püüda lummavat öist taevast, Kuud või valgusmänge ning tehisintellekti tehnoloogia abil säilitada samas piltide teravus. Uuel mudelil P60 Pro on tänu automaatselt muudetava fookuskaugusega objektiivile ka võimekus teha tööstusharu suurimaid ja parimaid telefotosid ning pilte Kuust.

Kõiki neid võimalusi katsetasid Energia Avastuskeskuse planetarist Rauno Pilvik ning Tallinna Tähetorni programmijuht-astronoom Mario Mars, kes püüdsid tänavu aprillis ja mais uue nutitelefoniga P60 Pro pildile nii tähistaevast, Kuud, öiseid loodusvaateid kui ka varjude mängu.

Mars kirjeldab, et tema huvi tähistaeva vastu sai alguse, kui tema õpetaja astronoom Peep Kalv kutsus teda Tallinna Tähetorni tähevaatlusele. „Tänaseks on ka minust saanud Tallinna Tähetorni astronoom. Minu igapäevatööks on teha nii teadus- kui ka õppeotstarbelisi astronoomilisi vaatluseid ja tutvustada teleskoobi abil taevakehasid. Lisaks saan oma tööga innustada noori kosmosest huvituma, sest inimkond võidab uutest kosmoseavastustest ja tehnoloogiatest palju,“ märgib Mars.

Planetarist Rauno Pilviku huvi astronoomia vastu algas aga juba varajases nooruses erinevatest ulmeraamatutest, -seriaalidest ja -filmidest. „Loomulikult tekkis huvi, kuidas universumis asjad toimuvad. Ülikoolis ärkas see huvi uuesti tänu minu õpetajale astronoom Jaak Jaanistele,“ kirjeldab ta. „Nüüdseks on minust saanud planetarist ja astronoomiliste vaatluste juhendaja. Arendan Energia Avastuskeskuse planetaariumit ja viin läbi planetaariumietendusi,“ selgitab Pilvik, kes on ühtlasi ka mitmete Tallinna ja Viimsi kosmoseringide õpetaja ning korraldab Eesti Astronoomiaseltsiga astronoomiafestivali, et avardada nii suurte kui ka väikeste maailmapilti.

Astrofotograafiat võib proovida igaüks

Väljakutse proovida uue Huawei telefoniga öisest taevast pilte teha võtsid Mars ja Pilvik vastu suure huviga. „Eriliste ja ilusate hetkede jäädvustamisel on abi, kui nutitelefon on varustatud võimeka kaameraga. Üksikud seadmed sobivad ka öötaeva ja huvitavate atmosfäärinähtuste pildistamiseks. Algaja astrofotograaf võib aga oma esimesed sammud teha just hea kaameraga varustatud nutitelefoniga,“ märgib Mars.

Planetarist Pilvik ja astronoom Mars selgitavad, et nutitelefoniga saab pildistada taevast ja pilvi, helkivaid ööpilvi, kuid ka selliseid atmosfäärinähtuseid nagu halo, virmalised, meteoorid ja välk, samuti Linnuteed ja tähti. „Parima tulemuse saamiseks peab taevakehade pildistamisel liikuma valgusreostusega aladelt pimedamatesse kohtadesse ning tähistaeva jäädvustamiseks ei tohiks taevas olla Kuud, sest kuuvalgus muudab taevafooni heledaks. Kuud ennast suudavad aga detailselt jäädvustada ainult parima varustusega nutitelefonid,“ selgitab Mars, kelle sõnul saab taevakehade nähtavust ja asukohti taevasfääril vaadata veebiportaalidest Heavens-Above ja Time and Date, virmaliste prognoose tasub aga otsida veebilehelt Spaceweather. „Suurepärane rakendus tähistaeva tundmaõppimiseks ning taevakehade kulmineerumiste vaatamiseks on ka äpp nimega Stellarium.“

Uued seadmed on piisavalt targad ega nõua fotograafiatehnoloogia tundmise oskust

Marsi sõnul on tänapäeva nutitelefonide kaamerate automaatrežiimid juba ise üsna intelligentsed ja võimaldavad head tulemust saada ka oskuste vähesuse või tagasihoidlikumate tingimuste korral. „Siiski on soovitatav öötaevast pildistades valida näiteks mudeli P60 Pro puhul režiim Pro, et vähendada kaamera sensori valgustundlikkust ja teha pikema säriajaga kaadreid. Nii on võimalik teha fotosid ka tuhmidest objektidest ja püüda kaadrisse näiteks meteoore,“ annab Pilvik omalt poolt nõu.

Nii Pilvik kui ka Mars soovitavad suveperioodil valgete ööde ajal proovida kaameraga jahtida helkivaid ööpilvi. „Kuna selle nähtuse tekkimist pole võimalik ennustada, siis on nende pildile saamine suur kordaminek,“ märgib Mars. Teine väga huvitav suvine taevanähtus leiab aset igal aastal augustis, mil taevas võib näha Perseiide. „See on meteoorivool, mida põhjustavad komeedi Swift-Tuttle mahajäetud osakesed. Nende ennustatav maksimum jääb ajavahemikku 9.–15. august,“ märgib Pilvik ja soovitab langevate tähtede jäädvustamiseks minna linnast välja valgusreostuseta kohta. „Telefon tuleb panna liikumatule pinnale või statiivile mistahes suunas ja teha pika säriajaga fotosid. Varem või hiljem viib järjekindel üritamine sihile,“ õpetab ta.

Näiteks mudeli P60 Pro puhul jääb telefotokaamera valgussensori valgustundlikkus peegelkaamera ehk f 1.4 tasemele ja tänu pildistabilisaatorile saab jäädvustada tõeliselt teravaid pilte või videoid, mis ei jää lihtsalt pimedas tehtud udukogudeks. Vähimadki vead nendel piltidel parandab tehisintellekt.

Selline kaameratehnoloogia põhineb suuresti telefoni ülitundlikul valguse vastuvõtmise võimekusel, kus ainuüksi telefoni peakaamera anduril on muutuv ava vahemikus f/1.4-f/4.0. Võimas 3,5-kordne optiline ja 10-kordne hübriidsuum lisavad võimaluse saavutada kvaliteetne tulemus ka objektide puhul, mis asuvad meist kaugemal – näiteks Kuu.

Nii on mudeli P60 Pro erinevad kaamerarežiimid – olgu öörežiim, portreevõte või spetsiaalne Kuu pildistamiseks sobiv režiim – lihtsad igaühele, kuid pakuvad väärt kvaliteeti ka juba kogenud fotograafiahuvilisele. Samuti ei pea muretsema selle pärast, et telefon pikalt vastu ei pea, kui ööpilte jahid, sest mudelil P60 Pro on 4815 mAh aku ning tänu 88 W kiirlaadijale SuperCharge saab selle kõigest kümne minutiga pooltäis laadida. Tavarežiimil kestab aku ilma ühegi laadimiskorrata kasvõi kaks päeva. Samuti on uus mudel laetav ka juhtmevabalt 50 W laadijaga, kui selline vajadus peaks siiski tekkima.

Kokkuvõttes on üsna tõenäoline, et juba praegu Euroopas kümnete miljonite kasutajate südamed võitnud P-seeria on saanud mudeli P60 Pro näol endale väärika järeltulija, kes selle seeria fännide arvu ilmselt veelgi kasvatab ja astronoomiahuvi suurendab.

Jaga
Kommentaarid