„Balti kaitsekoostöö on saanud tõeliselt tuule tiibadesse. Mul on hea meel, et Läti on valmis võõrustama 2024. aastal Ämari uuendustööde ajal ajutiselt NATO õhuturvet Lielvārde lennubaasist, mis toimub kahe riigi tihedas koostöös,“ ütles Pevkur, kes kohtus pühapäeval Läti kaitseministri Ināra Mūrniecega.

„See võimaldab meil alastes 2014. aastast tihedas kasutuses olnud Ämari lennubaasi taristut korrastada ja edendada nii Eesti kui ka terve piirkonna julgeolekut, samal ajal kui Eesti ja kogu Balti õhuturve on jätkuvalt tagatud,“ lisas Pevkur.

„Balti riikide kaitsekoostöö on piirkondliku julgeoleku tugevdamiseks arenenud väga tihedaks ja selle suurepäraseks näiteks on otsus viia NATO õhuturbemissioon Lielvārde lennubaasi 2024. aastal Ämari lennubaasi remonditööde ajaks,“ ütles Läti kaitseminister Ināra Mūrniece.

Ämari asemel toimuvad õhuturbemissiooni rotatsioonid Läti Lielvārde lennubaasist 2024. aasta kevadest sügiseni. Lisaks turvavad Eesti ja kõigi Balti riikide õhuruumi Leedus Šiauliais paiknevad liitlaste hävitajad.

Remonditööd hõlmavad Ämari lennuliiklusala katendeid ja tehnosüsteeme.

„Venemaa sõda Ukrainas on ilmekalt näidanud, kuivõrd oluline on õhukaitse. Liitlastega koostöö ja nende õhukaitseüksuste vastuvõtmise eelduseks on korras taristu,“ ütles kaitseminister Pevkur.