Ukraina esindajaid rõhutasid lisaks, et nad „ei vaja läbirääkimisi lihtsalt läbirääkimiste, samuti vahendamist lihtsalt vahendamise nimel“. Samas nentis Kuleba, et Hiinal võiks olla oluline roll vahendajana eelkõige tuumaohutuse ja teraviljaekspordiga seotud küsimustes.

Hiina eriesindaja Euraasia küsimustes ja riigi endine suursaadik Moskvas Li Hui teatas eile, et Peking on valmis aitama ka relvarahu saavutada. Ent diplomaat lisas: „Kriisi lahendamiseks ei ole mingit imerohtu.“

Li kohtus Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga ja mitme ministriga, nende seas eelmainitud välisministri Dmõtro Kulebaga.

Hiina „rahudelegatsioon“ on sel nädalal ringreisil Euroopas, sealhulgas külastatavad hiinlased Pariisi ja Berliini. Täna peaks delegatsioon viibima Varssavis, kusjuures diplomaatide viimaseks peatuspaigaks on plaanitud Moskva.

Enda sõnul otsib Hiina Venemaa agressioonisõjale poliitilist lahendust, olgugi et Peking ei ole toimuvat isegi sõjaks nimetanud ega Venemaa tegevust hukka mõistnud. Lääs on seadnud Pekingi erapooletuse korduvalt kahtluse alla ja Hiina tänavu veebruaris esitatud rahuplaan laideti ühel meelel maha.

Märtsi lõpus käis Hiina president Xi Jinping Moskvas ja nimetas Venemaa presidenti Vladimir Putinit seal oma armsaks sõbraks. Zelenskõi kutsus pärast seda Xi-d ka Ukrainasse, ent Xi isegi ei helistanud oma Kiievi kolleegile.

Xi ja Zelenskõi esimene telefonikõne pärast Venemaa täiemahulise agressiooni algust toimus tänavu aprilli lõpus. Ukraina president nimetas vestlust pikaks ja sisukaks, kuid rõhutas juba siis, et rahu ei saa sündida territoriaalsete kompromisside arvelt. Zelenskõi on öelnud, et vastupanu peab jätkuma, sest Kreml pole oma esialgsete eesmärkide muutmisest seni mingeid märke näidanud.

Oodata on ka teist „rahudelegatsiooni“

Lõuna-Aafrika vabariigi president Cyril Ramaphosa teatas teisipäeval, et vestles Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Mõlemale presidendile olla ta rääkinud ettepanekust korraldada „Aafrika liidrite rahumissioon“ Ukraina sõja lõpetamiseks.

Delegatsiooni moodustavad Sambia, Senegali, Kongo, Uganda ja Egiptuse juhid koos Lõuna-Aafrika presidendiga, kelle sõnul andsid nii Putin kui ka Zelenskõi talle loa vastavaid ettevalmistusi alustada. Ramaphosa ei öelnud, millal täpselt kavatsevad aafriklased Kiievisse ja Moskvasse sõita. Ent enda väitel teavitas ta plaanist ka juba ÜRO peasekretäri António Guterrest, kes algatust igati tervitas.

Eelmainitud kuuest Aafrika riigist neli – Lõuna-Aafrika vabariik, Kongo, Senegal ja Uganda – jäid eelmisel aastal ÜRO peaassambleel Venemaa sissetungi hukkamõistmise üle hääletades erapooletuks. Sambia ja Egiptus hääletasid agressori hukkamõistmise poolt.

Jaga
Kommentaarid