Medvedev ületas jaanuari keskel ebaseaduslikult Venemaa piiri Norraga ja taotles seal poliitilist varjupaika. Enda sõnul oli ta ühe Wagneri üksuse endine komandör ning deserteerus pärast seda, kui nägi Ukrainas pealt sõjakuritegusid.

Norra uudisteagentuuri NTB teatel ütles Medvedev Norra kriminaalpolitseile toona, et on valmis rääkima kõigest, mida ta teab Wagneri grupi, selle tegevuse ja asutaja Jevgeni Prigožini kohta.

Enne Wagneri ridadesse värbamist istus mees Venemaal lühikest aega vanglas, muu hulgas varguse ja kallaletungi eest. Tänavu veebruari lõpus läks Medvedev Oslos baari ees kaklema. Pärast seda osutas ta sündmuspaigale jõudnud politseinikele vastupanu ning lõi vähemalt ühte neist jalaga.

Aprillis ilmnes, et mees oli käinud ebaseaduslikult Rootsis. Kuna Vene kodanikul pole Rootsis elamisluba, võtsid selle riigi võimud ta kinni. 26-aastane endine palgasõdur ütles, et käis Rootsis odavamaid sigarette ostmas.

Selle nädala kolmapäeval ütles Medvedev YouTube'is avaldatud videos, et soovib nüüd kõigest hoolimata Venemaale naasta. Reutersi andmetel on ta juba palunud Venemaa saatkonnalt abi kodumaale tagasipöördumiseks. Medvedevi sõnul on ta otsuse teinud ise.

„Lootsin siin [Norras] leida meelerahu, jätta seljataha sõja, armee ja kõik. Ent kuidagi ei õnnestunud,“ räägib ta venekeelses videos.

„Vaatame, mis Venemaal saab. Kui nad mu tapavad, siis OK. Kui ei, siis tänan teid selle eest,“ lisas Medvedev.

Medvedev: kes võidelda ei tahtnud, lasti maha

Endine wagnerlane Andrei Medvedev väitis CNN-ile antud intervjuus, et Ukrainas nähtud jõhkrus sundis ta deserteeruma.

Medvedev ütles, et erasõjafirma Wagner võitlejad saadeti sageli lahingusse ilma juhtnöörideta ja sõdida mittesoovinud värvatute kohtlemine oli halastamatu.

„Nad kogusid need, kes võidelda ei tahtnud, kokku ja lasid nad uustulnukate ees maha,“ ütles Medvedev. „Nad tõid kaks vangi, kes keeldusid võitlemast, ja lasid nad kõigi ees maha ja matsid nad otse kaevikutesse, mille olid kaevanud väljaõpetatavad.“

26-aastane Medvedev rääkis, et teenis varem Vene armees ja liitus Wagneriga vabatahtlikuna. Ukrainasse läks ta enese sõnul vähem kui kümme päeva pärast lepingu allkirjastamist 2022. aasta juulis ja teenis Bahmuti lähedal.

Medvedev väitis, et kandis ette otse Wagneri asutajatele Dmitri Utkinile ja Jevgeni Prigožinile.

Prigožinit nimetas Medvedev „kuradiks“. Ta ütles, et tahab jagada oma lugu, et aidata Prigožini ja Venemaa presidendi Vladimir Putini üle kohut mõista.