Käimasoleva õppuse raames läbis 1. jalaväebrigaadi lahinguteeninduspataljoni meditsiinikompanii mitmepäevase täiendõppe, mille üheks eesmärgiks oli oma teadmisi värskendada.

„Üksus, mille isikkoosseis teab, et nad saavad haavata saamise korral adekvaatset abi, suudab talle pandud ülesandeid täita efektiivselt,“ ütles 1. jalaväebrigaadi meditsiiniohvitser kolonelleitnant Indrek Olveti, kelle sõnul on Ukraina sõda tõestanud efektiivselt toimiva meditsiiniteenistuse olulisust sõdivate üksuste võitlusvõime tagamisel. „Vene armee on jällegi kujukaks näiteks, milline on üksuste võitlustahe siis, kui neil puudub tänapäevane ja efektiivne meditsiinisüsteem.“

Kevadtormi raames Tapale kogunenud meditsiinikompanii reservväelastest paljud on tsiviilelus arstid, parameedikud, autojuhid või muud oma eriala spetsialistid. Esimesel päeval said reservväelased kompanii parameediku õppe, millega värskendati varasemaid teadmisi lahingkannatanu päästmisest. Teisel päeval harjutati kaitseväe välihaigla püstitamist.

„Kuna Ukraina sõda on näidanud konteinertaristu selget eelist telkide baasil taristu ees, siis on sarnase konteinervälihaigla hankimine praegu mõlemale brigaadile peamiseks varustuse täiendamise ja uuendamise projektiks,“ ütles kolonelleitnant Olveti. „Muu meditsiinivarustuse osas oleme saanud kinnitust, et hetkel olemasoleva varustusega saab igati adekvaatselt ja efektiivselt tagada meditsiinilist abi brigaadi tasandil.“

Tänavu keskendub meditsiinikompanii väljaõpe isikkooseisu tehniliste oskuste arendamisele, kuna Ukraina sõja näitel peab meditsiiniüksus sageli olema võimeline kiirelt sooritama manöövrit, et vältida üksuse sihtmärgistamist ning tagada personali kaitstus.

„Samuti antakse juhtivale isikkoosseisule juhtimisalane baasväljaõpe, et võimalikult efektiivselt täita oma sõjaaja ülesandeid allüksuste ülematena,“ lisas kolonelleitnant Oleveti, kelle sõnul on meditsiinikompanii reservmeedikutel kõrge motivatsioon ja õpitahe.

Lisaks meditsiinialastele teadmistele tuletasid reservväelased meelde relvakäsitlemise oskused ning käisid lasketiirus laskmas kaitseväe automaatrelvast R-20. Teadmiste värskendamise järel suundub osa meditsiinikompaniist õppusele Tervex, kus 20. mail toimub vastavalt õppuse stsenaariumile masskannatanutega suurõnnetus. 1. jalaväebrigaadi lahinguteeninduspataljoni meditsiinikompanii toetab õppusel Tervex Ida-Viru Keskhaiglat taristu ja varustusega, et tagada harjutuse ajal reaalsete haigete meditsiiniline teenindamine.

Kevadtorm on kaitseväe aasta suurim õppus, mille käigus harjutatakse sõjaliste operatsioonide planeerimist ja elluviimist, kui ka tõhustatakse koostööd Eesti ja liitlasriikide üksuste vahel.

Õppus toimub 15.–26. mail põhiliselt Põhja-Eestis.

Õppusel osalevad nii tegevväelased, ajateenijad, reservväelased, kaitseliitlased kui ka liitlasriikide sõdurid. Esmakordselt juhib õppust eelmisel aastal loodud diviis.