„Tahaksin lisada, et Johanna ütleb, et neil polnud Hennadiga suhet, aga oli küll. Nad ei ole lihtsalt sõbrad, sellest sain ma teada mais Dnipropetrovskis, kui nad elasid ühes hotellitoas,“ ütles Tšernov „Pealtnägijale“.

„Sellel ajal töötas Marta (Hennadi venna naine) Slava Ukrainis. Ja ma kuidagi jagasin seda temaga, ütlesin, et olin sellest šokeeritud, sest Hennadil on perekond. Jagasin seda temaga ja tema ütles, et kas sina oled ka šokis? Küsis, et kas sa ei teadnud, vastasin, et ei, sain sellest nüüd teada, tema vastas, et meie siin oleme ka šokis, mis toimub,“ rääkis Tšernov.

„Neil oli suhe. Ongi kõik. Nad puhkasid koos, tegid puhkuseplaane ja rääkida sellest, et ta ei olnud kursis, seda ma üldse... Ei, ta teadis kõike [kuidas annetusi kuritarvitati],“ ütles Tšernov.

Lehtme oli teadlik Eesti annetuste kuritarvitamisest

MTÜ Slava Ukraini raha väärkasutamisest Eesti poolt teavitanud Oleksander Tšernov ütles intervjuus „Aktuaalsele kaamerale“ ja „Pealtnägijale“, et tegevjuht Johanna-Maria Lehtme oli teadlik Eesti annetuste kuritarvitamisest, kirjutab ERR.

Reedel arreteeriti Ukrainas Oleksandr Tšernov, kes töötas varem nii Slava Ukraini kui nende Ukraina partneri All For Victory heaks ning oli ka kurikuulsa IC Constructioni väidetav variomanik. Tšernovi kahtlustatakse relvadega äritsemises, tema lähedased ja advokaat peavad seda aga tellimustööks. Slava Ukraini nõukogu liikme Ilmar Raagi kinnitusel on Tšernov neile jaganud infot MTÜ võimaliku raha väärkasutamise kohta Ukrainas.

Nüüd kirjeldas Tšernov ERR-ile, kuidas rahaga skeemitati näiteks toidupakke koostades. „Ma sain aru, kui palju raha jäi arvele, seda enam, et ühte asja, seda ei ostetud üldse, see võeti laost. See oli lihakonserv. Seda reaalselt ei ostetud, aga arve esitati,“ rääkis Tšernov.

Mehe sõnul teenis IC Construction, mille tegelikuks kasusaajaks peetakse Hennadi Vaskivi, nii ainuüksi 4000 toidupaki pealt ligi 7000 eurot vaheltkasu.

Eesti annetajate raha erafirmale

IC Construction on Ukraina eraettevõte, millele MTÜ Slava Ukraini kandis läbi ühe Ukraina heategevusorganisatsiooni enam kui miljon eurot Eesti annetajate raha.

EPL paljastas aprillis, et Ukraina erafirma IC Constructioni eelmise aasta müügitulu ulatus 41,7 miljoni grivna ehk umbes miljoni euroni. Seejuures teeniti puhaskasumit 9,3 miljonit grivnat ehk umbes 250 000 eurot. Pea sada protsenti ettevõtte käibest pärineb just nimelt Slava Ukrainilt.

Slava Ukraini maksed IC Constructionile jätkusid ka selle aasta esimestel kuudel. Väidetavalt ulatuvad need kokkuvõttes 1,5 miljoni euroni. Slava Ukraini on eestlastelt kogunud kokku ligikaudu 6,5 miljonit eurot annetusi.