Lukas tänas Isamaa praegust juhti Helir-Valdor Seedrit erakonna poliitika selge sõnastamise eest ning rõhutas, et Eesti vajab isamaalisust.

„Me ei anna ära ühtki jalatäit oma maad ja seisame eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise eest üle aegade,“ sõnas Lukas. „Isamaa ja kogu Eesti nägu olgu parasjagu avatud, aga mõistagi enesekindel ja väärikas. Isamaa tegevuse aluseks on püsiväärtused. Meie rahvuslik rikkus püsib ettevõtlusel ja ettevõtjatel – majandus- ja maksustabiilsus on oluline nii tööandjatele kui ka igale Eesti inimesele.“

Eile õhtul teatas kuus aastat erakonda juhtinud Helir-Valdor Seeder, et ei kavatse 10. juunil toimuval Isamaa suurkogul enam juhiks kandideerida.

Seedri sõnul soovib ta kandidatuurist loobumisel anda võimaluse inimesele, kel on ambitsiooni ja tahet pühenduda järgnevatel aastatel erakonna ja Eesti poliitika kujundamisele Isamaa esimehena.

Riigikogu Isamaa fraktsiooni aseesimees Priit Sibul ütles eile õhtul Delfile, et pole praegu mõelnud esimeheks kandideerimise peale, ent välistatud pole midagi. „Selles mõttes arvan, et nüüd on hoopis uus olukord ja eks tuleb kõige peale mõelda,“ ütles ta ja lisas, et ei oska öelda, kes võiks kandideerida. „Eeldan, et lähipäevad toovad sellele selgust.“

Erakonna aseesimees Riina Solman tõdes, et temagi ei plaani erakonnajuhi kohale kandideerida, sest soovib panustada töösse riigikogus. Solman sõnas, et toetaks Seedri jätkamist. Teisteks väärilisteks kandidaatideks pakkus ta ka riigikogu liiget ja mitmekordset ministrit Urmas Reinsalu, kes kord ka erakonda juhtinud, ning praegu europarlamendis teenivat isamaalast Riho Terrast.

Kandideerimistähtaeg esimehe kohale on 26. mai.

Tõnis Lukas

Lukas oli aastatel 1996–1997 Tartu linnapea ja 1999–2002 Eesti haridusminister. 2007–2011 oli ta Andrus Ansipi teises valitsuses haridus- ja teadusminister ning 2019–2021 Jüri Ratase teises valitsuses Eesti kultuuriminister. Kaja Kallase eelmises valitsuses oli ta uuesti haridus- ja teadusminister. Ta on kuulunud mitmesse riigikogu koosseisu ja olnud Tartu linnavolikogu liige.

Detsembris 2012 valiti Lukas teist korda Eesti Rahva Muuseumi direktoriks. Ta on juhtinud ka Tartu kutsehariduskeskust ning olnud Eesti kirjandusmuuseumi direktor.

Ta kandideeris 2023. aasta riigikogu valimistel, kus kogus Tartu linna valimisringkonnas 2218 häält.

Märtsis teatas Lukas, et astub tagasi Isamaa aseesimehe kohalt.