Seedri sõnul on tema juhtimise all möödunud kuue-aastane periood olnud erakonna jaoks saavutusrohke, aga ka keeruline ja kohati valuline aeg.

„Kõige olulisem on siiski see, et oleme olnud isamaalise poliitika elluviimisel väga edukad, alustades pensionireformi elluviimisest ja lõpetades eestikeelsele haridusele ülemineku ning perehüvitiste seaduse vastuvõtmisega erakondade ühisel konsensusel, mida praegune valitsuskoalitsioon üritab tagasi pöörata,“ rääkis ta. „Minu esimeheks valimisel kuus aastat tagasi oli Isamaa toetus künnise all. Tänaseks on see stabiliseerunud kaheksa protsendi juures. Edukaks poliitika elluviimiseks tulevikus vajame uut hoogu ja muutusi, säilitades samas oma põhiväärtused.“

Seederi sõnul soovib ta kandidatuurist loobumisel anda võimaluse inimesele, kel on ambitsiooni ja tahet pühenduda järgnevatel aastatel erakonna ja Eesti poliitika kujundamisele Isamaa esimehena.

„Õnneks on selliseid inimesi erakonnas mitmeid,“ lisas ta kirjas, kedagi konkreetselt siiski nimetamata.

Riigikogu Isamaa fraktsiooni aseesimees Priit Sibul ütles Delfile, et pole praegu mõelnud esimeheks kandideerimise peale, ent välistatud pole midagi. „Selles mõttes arvan, et nüüd on hoopis uus olukord ja eks tuleb kõige peale mõelda,“ ütles ta ja lisas, et ei oska öelda, kes võiks kandideerida. „Eeldan, et lähipäevad toovad sellele selgust.“

Erakonna aseesimees Riina Solman ütles eile Delfile, et tema erakonnajuhi kohale kandideerida ei plaani, sest soovib panustada töösse riigikogus. Solman sõnas, et toetaks Seedri jätkamist. Teisteks väärilisteks kandidaatideks pakkus ta ka riigikogu liiget ja mitmekordset ministrit Urmas Reinsalu, kes kord ka erakonda juhtinud, ning praegu europarlamendis teenivat isamaalast Riho Terrast.

Delfil ei õnnestunud teisipäeva õhtul Helir-Valdor Seederit tabada.

Kandideerimistähtaeg esimehe kohale on 26. mai.