„30 aastaga on saanud väga selgeks, et Moldova vabariigi kaasamine SRÜ struktuuridesse ei ole aidanud meil lahendada Transnistria konflikti või viia Vene armeed Moldova territooriumilt välja,“ loetles Grosu.

Ta lisas, et SRÜ ei ole kaitsnud oma liikmesriike isegi mitte sõjaliste rünnakute, sõja ja suveräänsete territooriumide ebaseadusliku okupeerimise eest. „Pärast seda, kui SRÜ asutajariik Venemaa ründas barbaarselt teist asutajariiki Ukrainat, okupeeris selle alasid ja tappis selle kodanikke, ei saa seda organisatsiooni enam kogukonnaks nimetada,“ selgitas Moldova parlamendi esimees.

Grosu tuletas meelde, et Ukraina on ühendusest lahkunud, mistõttu on Moldova SRÜ ülejäänud liikmesriikidest ka geograafiliselt eraldatud.

Parlamendi spiiker ütles, et parlamentidevahelise assamblee lepingust taganemine on kõigest esimene samm ning nüüd hakatakse järk-järgult hindama ümber kõiki Moldova poolt SRÜ raames sõlmitud lepinguid.

„Minu sõnum meie kodanikele on lihtne. Moldova vabariik on iseseisev riik. Meil on sihikindlus ja vastutus eemalduda kurjuse allikast, vaesuse allikast, sõja ja hävingu allikast. Oleme 30 aastaga tõestanud, et tahame demokraatiat, vabadust ja õitsengut,“ ütles Igor Grosu.

Moldova välisministeeriumi teatas juba 20. aprillil, et Moldova taganeb mõnest SRÜ lepingust, mis enam Moldova huve ei teeni.

SRÜ peasekretär Sergei Lebedev teatas seepeale, et Moldova ei ole seni astunud organisatsioonist lahkumiseks mingeid samme ja ta loodab, et neid ei tulegi.