Pärast seda ei ole Valgevene liidrit kordagi avalikkuse ees nähtud ning eile Minskis toimunud noorteüritusel asendas teda riigi peaminister Roman Golovtšenko, kes luges Lukašenka sõnumi paberi pealt ette, vahendab Reuters.

Mitmed venekeelsed väljaanded kirjutasid eelmisel nädalal, et Lukašenka ei osalenud 9. mail Venemaa presidendi Vladimir Putini võõrustatud hommikusöögil ega suutnud kõndida mõnisada meetrit Punase väljaku tribüünist Tundmatu Sõduri haua juurde.

Hiljem ei esinenud Lukašenka ka traditsioonilise kõnega lillede asetamisel võidu monumendile Minskis, ehkki Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul oli toosama üritus põhjuseks, miks Lukašenka Moskvast varem lahkus. Lukašenka asemel esines Minskis kõnega ainult Valgevene kaitseminister Viktar Hrenin.

Üritus kestis umbes 25 minutit, misjärel riikliku uudisteagentuuri BelTA ülekanne lõppes. See oli viimane sündmus, kus teda avalikult nähti. Ühtlasi oli see esimene kord alates 1994. aastast, mil Lukašenka võidupüha aastapäeva üritusel kõnega ei esinenud.