Esimesena sõidab kõrge diplomaat Ukrainasse. „Sealt edasi külastab ta Prantsusmaad, Saksamaad ja Poolat,“ loetles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin. Delegatsiooni viimaseks peatuspaigaks on plaanitud Moskva.

Enda sõnul otsib Hiina Venemaa agressioonisõjale poliitilist lahendust, olgugi et Peking ei ole toimuvat isegi sõjaks nimetanud ega Venemaa tegevust hukka mõistnud. „Hiina esindaja visiit on tunnustus Hiina jõupingutustest edendada rahuläbirääkimisi ja meie kindlat pühendumust rahule“ selgitas Wang.

Lääs on seadnud Pekingi erapooletuse korduvalt kahtluse alla ja Hiina tänavu veebruaris esitatud rahuplaan laideti ühel meelel maha. Märtsi lõpus käis Hiina riigipea Xi Jinping Moskvas ja nimetas Venemaa presidenti Vladimir Putinit seal oma armsaks sõbraks. Zelenskõi kutsus pärast seda Xi-d ka Ukrainasse, ent Xi isegi ei helistanud oma Kiievi kolleegile.

Xi ja Zelenskõi esimene telefonikõne pärast Venemaa täiemahulise agressiooni algust toimus tänavu aprilli lõpus, kusjuures Pekingi teatel toimus kõne Kiievi eestvedamisel.

Ukraina riigipea nimetas toimunud vestlust „pikaks ja sisukaks“, kuid rõhutas, et rahu ei saa sündida territoriaalsete kompromisside arvelt. Zelenskõi on öelnud, et vastupanu peab jätkuma, sest Kreml pole oma esialgsete eesmärkide muutmisest seni mingeid märke näidanud. Samuti ei kavatse Ukraina tema sõnul sõlmida rahu tingimusel, et osa Ukraina territooriumi jääb Venemaa okupatsiooni alla.

Jaga
Kommentaarid