Isamaa parlamendisaadik Urmas Reinsalu jagas eileõhtustest läbirääkimistest täpsemat infot.

„Koalitsioon palus, et opositsioon sõnastaks tingimused, mille puhul ollakse valmis sellisel moel obstruktsioonist püsivalt loobumiseks. Pärast nõupidamist tegi opositsioon ettepaneku, et loobub sellisest obstruktsiooni meetodist nüüd ja ka hiljem muudes küsimustes, kui peretoetusi ei vähendata,“ märkis Reinsalu ühismeedias. Tema sõnutsi olid ettepaneku taga kõik opositsioonierakonnad. „Pakkusime, et kokkuleppe korral võiks praeguse täiendava istungi lõpetada ja esmaspäeval naasta tavapärase riigikogu töö juurde.“

Kuidas koalitsioon ettepanekule reageeris?

Reinsalu sõnutsi avaldas koalitsioon soovi võtta teema arutlusse koalitsiooninõukogus. See tähendab, et vastuseni jõutaks esmaspäeval.

Opositsiooni ettepaneku tänane täiendav istung lõpetada seoses sellega, et otsitakse kokkulepet, lükkas koalitsioon aga tagasi.

„Minule jäi läbirääkimistest arusaam, et vaatamata varasematele mõnede poliitikute ähvardustele ei kavatse koalitsioon obstruktsioonile vastata seaduserikkumisega,“ ütles Reinsalu.

Ta märkis, et pall on nüüdsest koalitsiooni väravas.

„Sellisel moel obstruktsiooni püsiva lõpetamise hinnaks on peretoetuste vähendamise ärajätmine,“ tõmbas Reinsalu otsad kokku. „Mingite muude nõudmistega opositsioon oma ettepanekut ei sidunud.“

Heast tavast lubatakse kinni pidada

Tänastel öötundidel riigikogu koridoridest tabatud Tanel Kiik (Keskerakond) rääkis Reinsaluga kattuvat juttu, ent seda siiski üldisemas võtmes.

„Käsitlesime kaht küsimust - peretoetuste seaduse eelnõu, mis on selle vastasseisu tekitanud, ja edasist töökorraldust riigikogus. See kokkulepe oleks andnud võimaluse mitmepäevast riigikogu istungi alguse edasilükkamist edaspidi mitte teha,“ jagas Kiik eileõhtuste protsesside olemust, jättes detailid enda teada.

Ta viitas, et valmisolek kompromissini jõudmiseks on keskerakondlastel olemas.

„Meie oleme siin paindlikud läbirääkimisteks. Mina julgen öelda, et riigikogu Keskerakonna fraktsioonis kehtib põhimõte, et kui me oleme milleski kokku leppinud hea tava näol, siis me sellest kinni ka peame,“ sõnas Kiik. „Kui koalitsioon soovib konkreetset seadusemuudatust, siis ka see on võimalik läbirääkimise koht.“

„Poliitikas, nagu elus tervikuna, pole võimalik kõiki asju seadusega detailselt reguleerida - alati jääb koht, kus tuleb lähtuda tervest mõistusest. Heast tavast,“ lisas Kiik.