Brigety ütles eilsel pressikonverentsil, et USA usub, et detsembris Kaplinna mareväebaasis sildunud Vene kaubalaevale laaditi relvi ja laskemoona, vahendab AFP.

„Me oleme kindlad, et sellele alusele laaditi relvi ja ma võin oma elu peale kihla vedada, et see kinnitus on täpne,“ ütles Brigety. „Venemaa relvastamine Lõuna-Aafrika poolt ... on fundamentaalselt vastuvõetamatu.“

Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendi Cyril Ramaphosa kantselei andis vastulöögi ja nimetas „pettumust valmistavaks“, et Brigety asus kontraproduktiivsele avalikule positsioonile, aga teatas ka, et alustas selle afääri uurimist.

USA välisministeeriumi esindaja nimetas seda uurimist hiljem tervitatavaks sammuks.

Lõuna-Aafrika Vabariik ei ole Venemaa sissetungi Ukrainasse hukka mõistnud. Riik väidab, et tahab jääda neutraalseks.

Kriitikud viitavad aga mitmetele hiljutistele juhtumitele kui tõenditele Pretoria kallutatuse kohta Kremli poole. Varem sel aastal pidas Lõuna-Aafrika Vabariik Venemaa ja Hiinaga ühisõppusi ning eelmisel kuul maandus öösel Lõuna-Aafrika Vabariigi lennubaasis sanktsioneeritud Vene transpordilennuk, et tuua võimude sõnul „diplomaatilist posti“.

Lõuna-Aafrika Vabariigi peamine opositsioonierakond Demokraatlik Allianss süüdistas valitsust riigi väärtuste ja huvide jalge alla tallamises, „eelistades ülemaailmset sõjaõhutajat ja despooti“.