Riigikogus kolmapäeval kell 14 alanud ja neljapäeva hommikul kella 9.30ni kestnud täiskogu istungil jätkus eelnõude, arupärimiste ja protseduuriliste küsimuste esitamine, mistõttu päevakorra kinnitamiseni ega päevakorrapunktide aruteluni ei jõutud – nii juba mitmendat päeva.

Eelnõude ja arupärimiste hulgaline üleandmine ning protseduuriliste küsimuste esitamine algas Riigikogus juba esmaspäeval. Kokku esitasid saadikud kella 15st kuni keskööni väldanud istungil menetlusse 64 arupärimist ja 63 eelnõu. Teisipäeval kella 10–13 kestnud istungi täitsid protseduurilised küsimused.

Riigikogu liikmed jätkasid eelnõude, arupärimiste ning nii istungi rakendamist kui ka Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse kohaldamist puudutavate protseduuriliste küsimuste esitamist ka kogu kolmapäevase istungi. Kokku anti istungil üle 154 arupärimist ja 56 eelnõu.

Istungi käigus juhtisid mitmed Riigikogu liikmed tähelepanu vajadusele otsida koalitsiooni ja opositsiooni vahel kompromissi, mis võimaldaks obstruktsiooni lõpetada ja parlamendi töövõime taastada. Riigikogu esimees Lauri Hussar nentis, et arupärimiste ja eelnõude hulgaline esitamine on asetanud Riigikogu uude olukorda. „Riigikogu vanematekogus on see teema arutelu all olnud ja kindlasti ka siin erinevaid lahendusi ka protseduuride osas välja pakutakse ja loodetavasti ka mingid kokkulepped saavutatakse,“ ütles ta.

Riigikogu juhatuse liikmetest ja fraktsioonide esimeestest koosnev vanematekogu koguneb taas olukorda arutama täna pärastlõunal.

Riigikogu neljapäevane istung toimub täna kella 10–13. Homseks on kokku kutsutud täiendav istung, mis algab tund pärast Euroopa Liidu asjade komisjoni istungi lõppu, kuid mitte varem kui kell 15, ning kestab maksimaalselt laupäeval kella 21ni.

Lahendust ei paista

Riigikogu vanematekogu istus kolmapäeval tunde koos, et leida tupikseisule lahendus. Tulemus? Mitte midagi ei muutu, opositsioon jätkab äärmuslikku obstruktsiooni ja tõenäoliselt on saadikutel riigikokku asja ka nädalavahetusel.

Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) tõi võrdluse, et sisuliselt on nad praegu üleeilses päevas. Nimelt on taas käsil „istungi rakendamine“. Päevakorda pole paika pandud ja opositsiooni esindajad laovad letti protseduuriküsimusi.

Perehüvitiste kärpimine ja maksumuudatuste sidumine kobareelnõuks on põhiasjad, mille vastu EKRE, Isamaa ja Keskerakond jalgu trambivad. Obstruktsioonimaratoni lõpusirget ei paista. Riigikogu koridorides rääkisid eri pooled Delfile, et ei kavatseta sammugi taganeda.

Eri parteidel on igaühel omad põhjused. EKRE puhul on küsimus laiem, nad tahaksid juba eos hakata pidurdama ka abieluvõrdsuse teemat. Just see on nende jaoks teema, kus nad tahavad valitsuse tööd võimalikult palju õõnestada. Martin Helme on Delfile öelnud, et kompromiss on nende jaoks vaid see, kui valitsus mingid plaanid kõrvale heidab. „Tegelikult oleme me sügisese istungjärgu juba täiesti hulluks ajanud,“ märkis ta ja lisas, et kui valitsus kurssi ei muuda, siis riigikogu oma tööd lähikuudel normaalselt teha ei saa.

Isamaa jaoks on oluline suurperede toetuste küsimus. Just nende eestvedamisel kerkisid need eelmise valitsuse otsusega märkimisväärselt. Värske koalitsioon tahab aga vähemasti osaliselt tõusu tühistada. Isamaale on see vastumeelne. Paari päeva eest korraldati riigikogu ees isegi meeleavaldus, kus probleemile tähelepanu juhiti. Kohale toodi rohkelt sümboolseid lapsevankreid ja rõhutati, et seistakse kõikide perede eest.

Keskerakondlased on eriti vastu maksumuudatustele, mis ei soosi madalapalgalisi. Laupäeval korraldavad nad Tallinnas Tammsaare pargis meeleavalduse, mille sõnum on ühene: „Ei valedele, ei Reformierakonna maksutõusudele!“

Allikad on Delfile viidanud, et koalitsioon kaaluks ehk võimalust maksumuudatuste kobareelnõu lahti harutada. See tähendab, et ikkagi arutataks parlamendis iga maksumuudatust eraldi, mitte koos. Mingit konkreetset kokkulepet selleks veel pole. Suurperetoetuste langetamisest loobumist aga valitsusliit ei kaalu. Näiteks Reformierakonnale on see märgiline, iseloomustades nende soovi riigi kulusid kokku tõmmata. Sel teemal vastas tänases infotunnis küsimustele peaminister Kaja Kallas. „Ma ütlen, et me ei lähe vähendama lastetoetusi. Me lähme siis vähendama neid toetusi, mis on kehtinud väga lühikest aega, ja isegi pärast seda vähendamist on need toetused Euroopa kõige heldemad,“ lausus ta. „See toetus tuleb maksumaksja taskust ja see maksumaksja tasku on praegu üsna tühi, arvestades seda, et me oleme selles julgeolekuolukorras, kus me oleme, ja me peame tegema investeeringuid riigikaitsesse.“

Laupäev istungisaalis

Mis puudutab Keskerakonna meelavaldust, siis suure tõenäosusega peavad nende saadikud Toompea ja pargi vahet käima. Nimelt kutsus Hussar riigikogu juhatuse otsuse järgi Toompea lossi istungisaali kokku riigikogu lisaistungi, mis algab 12. mail üks tund pärast Euroopa Liidu asjade komisjoni istungi lõppu, kuid mitte varem kui kell 15. Lisaistung kestab, kuni päevakord ammendub, kuid mitte kauem kui 13. mail kella 21ni.

Eriti uute saadikute seas on ööistung põhjustanud ka omajagu elevust. Toomas Uibo (Eesti 200) postitas sotsiaalmeediasse foto oma varustusest – magamiskott, padi ja hambahari kuluvad ikka marjaks ära. Tanel Teini (Eesti 200) aga võis kuuldavasti näha riigikogu koridoris kõndimas, madrats käes.