Putini korralduse järgi hakkavad seda küsimust arutama parlamendi mõlemad kojad, vahendab Interfax.

Praegu on Venemaa osalus tavarelvastuse piiramise lepingus peatatud. Putin allkirjastas ukaasi selle kohta 2007. aasta 13. juulil ja vastav seadus võeti vastu 2007. aasta 29. novembril.

Tavarelvastuse piiramise leping allkirjastati 1990. aasta 19. novembril Pariisis16 NATO riigi (Belgia, Suurbritannia, Saksamaa, Kreeka, Taani, Islandi, Hispaania, Itaalia, Kanada, Luksemburgi, Hollandi, Norra, Portugali, USA, Türgi ja Prantsusmaa) ning kuue Varssavi Lepingu Organisatsiooni riigi (Bulgaaria, Ungari, Poola, Rumeenia, Nõukogude Liidu ja Tšehhoslovakkia) poolt. See jõustus 1992. aasta 9. novembril.

Lepingu eesmärk oli allkirjastamise hetkel reguleerida NATO ja Varssavi pakti riikide vägede suurust.

Venemaa väitis lepingus osalemist peatades, et seda lepingut de facto rikutakse, sest Kesk- ja Ida-Euroopa riigid said NATO liikmeteks.

Leping piiras tavarelvastuse suurust Atlandi ookeanist kuni Uuraliteni. Algne eesmärk oli kahandada mõlema külma sõja aegse riikide bloki võimet üllatusrünnakuteks või ulatuslikeks kallaletungideks.

Kui leping jõustus, oli Varssavi Lepingu Organisatsioon olemast lakanud ja lepingu täitmise kohustused läksid üle vastavatele riikidele.

Lepingu järgi võis mõlemal riikide grupil olla kuni 20 000 tanki, 20 000 ühikut suurtükiväesüsteeme, 36 000 soomustatud lahingumasinat, 6800 lahingulennukit ja 2000 ründehelikopterit.

Leping lakkas sisuliselt olemast pärast seda, kui Venemaa oma osaluse selles 2007. aastal peatas. Kreml väitis, et astus kõik vajalikud sammud oma vägede välja toomiseks Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest ning et NATO soovimatus allkirjastada lepingu kohandamiskokkulepe oli põhjendamatu. Moskva nägi probleemi ka selles, et NATO liikmeks saanud Balti riigid ei olnud lepingu osalised. Venemaa väitis, et NATO laienemine viib liitlaste relvastuse üle kokku lepitud taseme, kuigi sellised piirangud ei puudutanud tervet NATO-t, vaid ainult selle läänegruppi. Venemaa arvates oli lepingu täitmise inspekteerimise režiim liiga pealetükkiv ja Moskva püüdis lääne inspektsioone igal võimalusel nurjata.