Eestis kehtib süütuse presumptsioon ja selle otsusega ei võta nõukogu seisukohta Johanna Maria Lehtme süüs, sedastas MTÜ nõukogu pressiteates.

„Me oleme algatanud revisjoni, kuid kahjuks võtab selle tulemusteni jõudmine aega. Seetõttu oleme valmis igakülgseks koostööks uurimisasutustega ja anname uurijatele edasi kogu meie käsutuses oleva info,“ sõnas nõukogu. „Samad küsimused on olnud meie jaoks aktuaalsed juba märtsi algusest alates, paraku ei ole nõukogu oma piiratud õiguste ja võimaluste juures neile seni vastuseid leidnud.“

„Seetõttu tervitame nii Eestis kui Ukrainas algatatud kriminaalmenetlusi, et õiguskaitseasutused saaksid koostöös võimalikult kiiresti välja selgitada, kas Eestist Ukrainasse saadetud annetusi on kasutatud vääralt või mitte,“ jätkati.

Lähtuvalt algatatud menetlustest otsustas nõukogu, et MTÜ töörahu tagamiseks ja võimaliku huvide konflikti vältimiseks kutsutakse Lehtme alates tänasest kuni uurimise lõpuni juhatusest tagasi. Juhatuses jätkab hetkel tööd üks liige, kelleks on Marika Priske.

Riigiprokuratuur algatas menetlust

Riigiprokuratuur alustas täna kriminaalmenetlust selle kohta, kuidas on kasutatud raha, mille MTÜ Slava Ukraini kogus Ukraina toetuseks. Kriminaalmenetlust alustati omastamist käsitleva paragrahvi järgi.

Riigiprokurör Triinu Olev selgitas, et niipea kui ilmnesid esimesed viited võimalikule raha väärkasutamisele, hakkasid prokuratuur ja politsei analüüsima õiguskaitseasutusteni jõudvat infot. „Oleme väljaspool kriminaalmenetlust lisaks ajakirjanduses avaldatule kogunud teavet ning olnud vahetus kontaktis ka Ukraina kolleegidega. Kogutud informatsiooni pinnalt on kriminaalmenetluse alustamine põhjendatud.“

„Uurimist alustati omastamise paragrahvi järgi, kuid tegemist on esialgse hinnanguga, mis võib menetluse kestel muutuda. Hetkel kellelegi kahtlustust esitatud ei ole ning selle, kas ja kellele on alust kahtlustus esitada, selgitab uurimine,“ ütles Olev.

Annetajate raha läks erafirma kasumiks

Eesti Päevaleht avaldas aprillis loo, millest nähtub, et üle miljoni euro Eesti annetajate raha kanti MTÜ Slava Ukraini kaudu Ukraina heategevusfondi asemel hoopis selle juhtliikmete erafirmasse.

„Ma tunnen ennast petetuna. Sest kui ma sain kasumist ja omanikuvahetusest teada... Ma loomulikult tunnen end petetuna ja ma tahaks, et see asi saaks kiiresti selgeks nii läbipaistvalt kui võimalik,“ lausus MTÜ Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme mõni aeg tagasi EPL-ile.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi isiklikult on palunud Ukraina võimudel MTÜ-ga Slava Ukraini seotud tegevust lähemalt vaadata. Riigipea tähelepanu pälvis see ülemöödunud esmaspäeval pressikonverentsil, kus Eesti Ekspressi ajakirjanik Herman Kelomees selle kohta küsis.

Esimesed kahtlused MTÜ finantsasjade üle tekkisid märtsi algul, kui telliti finantsaudit ja revisjon, et jõuda selgusele kahe Ukraina koostööpartneri usaldusväärsuses.