Narva politseijaoskonna juht Indrek Püvi sõnas Delfile, et vandaalide teod avastas täna hommikul politseipatrull. Kokku on vandaalitsetud kolme memoriaali juures.

„Grenaderimäe memoriaali juures lükati ümber kolm mälestustahvlit ja lisaks valati üks neist üle värviga. Sinimäe muuseumi territooriumil soditi seal asuva teise maailmasõja võõrleegionäride kolme mälestustahvlit ja Tallinna-Narva maantee ääres Sinimäel lükati ümber mälestusmärk langenud sõduritele,“ sõnas Püvi.

Ta ütles, et politsei suhtub sellistesse juhtumitesse tõsiselt.

„Anname endast parima, et teo toimepanija välja selgitada. Uurija kogus sündmuskohtadelt tõendid ning alustame kriminaalmenetlust,“ märkis ta.

Sinimägede memoriaal on mälestuspaik Ida-Virumaal, mis tähistab 1944. aasta Sinimägede lahingute asukohta. Memoriaal koosneb Sinimägede lahingu mälestusmärgist, mälestuskivist eestlastest koosnenud 20. relvagrenaderide SS-diviisi langenud võitlejatele ja sinna juurde kuuluvast mälestusväljakust.

Sinimägede lahing oli strateegilise tähtsusega kokkupõrge Saksamaa armeegrupi Narva ja Nõukogude Liidu Leningradi rinde vägede vahel, sõjategevus kestis seal kandis 1944. aasta 26. juulist kuni 10. augustini. Eesti ajalookirjutuses käsitletakse Sinimägede lahingut kõige verisemana meie ajaloos.

Lahingu tulemusena peatati Nõukogude pealetung kogu Eesti vallutamiseks ning see võimaldas umbes 100 000 eestlasel põgeneda Läände ning aitas kindlustada Soome lõunarinnet, mistõttu Soome sai sõjast iseseisvana väljuda.