„Nii tuimalt pole ükski valitsus alustanud,“ pahandas Martin Helme, rääkides koalitsiooni plaanidest ja eelnõude sidumisest. Ta rääkis, et küsimus pole ühes eelnõus, vaid laiem – peretoetused, kobarmaksud, Nursipalu teema ja muudki. „Homoagenda ja tõenäoliselt vihakõne. Me näeme valitsuse silmavaatest, et kõikides küsimustes tahavad üle rullida.“

Tema sõnutsi pole koalitsioonil veel piisavalt ebamugav hakanud, mistap tahetakse sel kujul obstruktsiooniga jätkata. Helme hinnangul on kompromiss nende vaates vaid see, kui valitsus mingid plaanid kõrvale heidab.

Ta viitas, et esitatud on ohtralt arupärimisi ja eelnõusid, mis ajavad umbe riigikogu komisjonid ja täidavad riigikogu täiskogu päevakorrad järgnevatel kuudel. „Tegelikult oleme me sügisese istungjärgu juba täiesti hulluks ajanud,“ märkis ta ja lisas, et kui valitsus kurssi ei muuda, siis riigikogu oma tööd lähikuudel normaalselt teha ei saa.

Tanel Kiik (Keskerakond) lausus, et nende hinnangul on lubamatu, et valitsus tahab kärpida suurperetoetusi, mida alles äsja tõsteti.

„Eriti olukorras, kus Eesti on kahjuks sügavas demograafilises kriisis,“ lausus ta. „Samuti näeme, et valitsuse maksupakett soosib jõukamat osa ühiskonnast ning võtab raha ära eakatelt ja madalapalgalistelt, sealhulgas just peredelt täiendava maksuvaba tulu kaotamisega.“

Kaua kavatsevad nad praeguse taktikaga, istungite pidurdamisega jätkata? Kiik märkis, et kõik sõltub valitsusest. „Valitsuskoalitsioonil on võimalik kohe kogu see obstruktsioon lõpetada, kui valitsus võtab lasterikaste perede toetuste kärpimise eelnõu tagasi ning on valmis maksumuudatusi arutama eraldi eelnõudena. See ei tähenda, et me neid maksutõuse toetaksime, kuid siis on võimalik läbi rääkida, teha erinevaid ettepanekuid.“

Helir-Valdor Seeder (Isamaa) juhtis tähelepanu, et riigikogu kodukorra seadus ütleb, et nädala päevakord tuleb kinnitada nädala esimesel istungil. Seda aga ei tehtud, mistõttu sel nädalal töönädala päevakorda kinnitada ei saagi. „Aga see on juriidiline vaidlus. Näeme, et tegu on ikkagi poliitilise vastasseisuga,“ märkis ta ja lisas, et koalitsioon peaks olema valmis kompromissiks.

Opositsioonierakonnad tema sõnutsi ei aktsepteeri kobarseadusi ning kiirkorras läbisurumist. „Tahame parlamendis sisulist arutelu,“ rõhutas ta ja arvas, et kuni koalitsioon pole selleks valmis, ei saa opositsioonile ette heita nende praeguseid samme.

Ka tänane riigikogu istung lõppes tulutult. Opositsioon küsis nii palju protseduurilisi küsimusi, et ei jõutud istungi rakendamiseni ning päevakorra kinnitamiseni. Homme algab istung kell 14 ja teoorias võib kesta neljapäeva hommikuni välja.