Riigikogu esmaspäevase istungi tööaeg lõppes kell 23.59 ning teisipäevane istung algab kell 10. Istung algab rakendamisega, kus on jälle võimalik anda üle eelnõusid ja esitada arupärimisi.

Riigikogu eilsel istungil ei jõutud südaööks isegi töönädala päevakorra kinnitamiseni, sest opositsioonisaadikud andsid terve päeva alates istungi algusest üle kümneid eelnõusid ja arupärimisi. Taoline õigus – võimalus obstruktsiooniks – on neil tulenevalt Riigikogu kodu- ja töökorra seadusest.

Täna algab istung kell 10. Maratoni sellest aga ei kujune, kuna lõpetatakse hiljemalt kell 14. Järgnevad komisjonide istungid.

Ka tänane riigikogu istung lõppes tulutult. Opositsioon küsis nii palju protseduurilisi küsimusi, et ei jõutud istungi rakendamiseni ning päevakorra kinnitamiseni. Istung jätkub homme, mil on oodata taas üht ööistungit.

Opositsioon lubab enneolematut obstruktsiooni

Nii Keskerakond kui Eesti Konservatiivne Rahvaerakond teatasid esmaspäeval pressiteate vahendusel, et kavatsevad takistada peretoetuste kärpimist ja maksumuudatuste tegemist kõikide nendele olemasolevate vahenditega. Plaani laiendati kogu opositsiooni peale, kaasates oma tegevuskava sisse ka kolmanda opositsioonierakonna – Isamaa.

„Alustame obstruktsiooni mahus, mida ei ole riigikogus veel nähtud. Valitsuse ähvardus suruda oma poliitikat läbi ilma sisulise aruteluta ehk kobareelnõudena ja usaldushääletusi appi võttes ei jäta meile muud võimalust,“ ütles EKRE juht Martin Helme.

Mida see endast kujutaks?

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder märkis Delfile, et üle hakatakse andma eelnõusid ja arupärimisi.

Kui suurest mahust rääkida saab?

„Raske hinnata,“ märkis ta. „Ega meie eesmärk pole jaanipäevani venitada, vaid viia koalitsioon selleni, et saaks asju sisuliselt arutada. Loodan, et enneolematut obstruktsiooni pole tarvis rakendada, kuid oleme selleks valmis.“