„Alustame obstruktsiooni mahus, mida ei ole riigikogus veel nähtud. Valitsuse ähvardus suruda oma poliitikat läbi ilma sisulise aruteluta ehk kobareelnõudena ja usaldushääletusi appi võttes ei jäta meile muud võimalust,“ ütles EKRE juht Martin Helme täna päeval.

Istung algas kell 15. Kella 20.30 seisuga ollakse ametlikult ikka istungi rakendamise juures. Opositsiooniparteid (EKRE, Keskerakond ja Isamaa) on aktiivselt venitanud - näiteks esitades palju arupärimisi. Tänane istung saab kesta kuni südaööni.

Keldo sõnas, et valitsuserakondade soov oli menetleda kõiki eelnõusid vastavalt riigikogu kodukorrale, mille järgi opositsioon saab küsida küsimusi ja teha muudatusettepanekuid. „Opositsioon seevastu alustas obstruktsiooni juba enne esimese valitsuse eelnõu lugemise algust. See näitab, et neil pole kunagi olnud soovi pidada mõistlikku parlamentaarset debatti, vaid algusest peale oli nende eesmärgiks parlamendi töö seiskamine,“ märkis ta.

„Riigikogu kodu- ja töökorra seadus on koostatud poliitilise konsensuse tulemusel heas usus, et nii koalitsioon kui opositsioon saaksid päriselt tööd teha. Kui opositsioonil pole soovi isegi esimest lugemist teha, pärast mida tulevad kõik kaasamised ja muud menetluslikud protsessid, siis see on parlamendi rolli põhimõtteline tasalülitamine, mis muudab riigikogu täiesti võimetuks oma põhiseaduslikke kohustusi täitma. See on täiesti esmakordne ja tõsine oht ka tulevikku vaadates,“ leidis Keldo.

Riigikogu esimehe palvel kogunes veidi enne kella 20 olukorda arutama riigikogu vanematekogu. See on organ, mis koosneb riigikogu juhatuse liikmetest ning fraktsioonide esimeestest.