Kui 2017. aastal tantsupeo teine etendus ära jäeti, siis noored sellega ei leppinud. Nad tahtsid tantsida! Aktiivseimad neist panid sotsiaalmeediasse üleskutse teha Vabaduse väljakul oma tantsupidu ja oh üllatust - vaid mõne tunniga täituski Eesti Vabadussõja võidusamba esine sadade inimestega.

„Tulge tulda hoidemaie“ lõppjoonis

01.07.2017 isetekkelise tantsupeo anatoomia kellaajaliselt, kes kellele helistas ning millal sai arglikust ettepanekust rahvaliikumine

09.34 - Tallinna huvikeskuse Kullo juures tegutseva tantsuansambli Sõleke liige Kertu Sõerd kirjutab esindusrühma tantsijate vestlusesse, et Vikerraadiost kuuldud info järgi jääb 2. tantsupeo etendus ära. Kaaslaste vastustest selgus, et ühtegi ametlikku pressiteadet ei ole peo ärajätmise kohta avaldatud.

09.56 - tantsuansambel Sõleke vestluses pakutakse välja idee tantsida Kalevi Keskstaadioni värava taga oma väikese sõpruskonnaga, kasutades taustaks auto kõlaritest lastavat heli. Peatselt mõisteti, et värava taha ei pääse autoga liiklema ning tuttavate tantsijate hulk, kes liituda soovivad on liiga suur.

Noorte ühtne vaim ja soov tantsida paistis kaugele välja

10.08 - „Lähme tantsime Vabaduse väljakul“ ehk Grete Nippolaineni sõnum vestlusesse, millele kaastantsijad koheselt ei vastanud. Peatselt nõustuti, et miks mitte.

10.42 - Laulu- ja tantsupeo ametlikul Facebooki lehel algab #TahameTantsida levik täiesti eraldiseisvalt Sõlekese tantsijate tegevusest.

10.47 - tantsija Mathias Kübar saab kinnituse, et sõber Georg-Rasmus Mäe organiseerib Vabaduse väljakule helitehnika - helipuldi, kõlarid ning mikrofonid.

Pikad neidude viirud vaheldumisi triibuliste seelikutega

11.10 - luuakse Facebookis sündmus „Tantsime koos“, mis seostatakse ka sadade tantsijateni levinud teemaviitega #tahametantsida.

11.13 - Nils Joonas Kristian Saar tantsuansamblist Sõprus saab teada organiseeritavast sündmusest. Noormees oli varem jõudnud sama ideeni korraldada ühistantsimine, kuid leidis Sõlekese tantsijate loodud sündmuse ning otsustas panustada eksisteeriva sündmuse korraldusse.

Orienteeruvalt 11.20 - loob Nils Vabaduse väljakul korraldatava ühistantsimise tarbeks uue vestluse. Esimese teemana tõstatati politsei ning Tallinna linnavalitsuse kaasamine kooskõlastusprotsessi. Linnavalitsuse ning operatiivteenistuste kaasamisega hakkavad tegelema Nils Joonas Kristian Saar ning Antero Noor.

11.21 - jõuab info toimuva sündmuse kohta Delfi toimetusse, misjärel võetakse ühendust korraldaja Greete Nippolaineniga, kellelt saadakse esimesed meediale antud kommentaarid toimuva sündmuse kohta.

11.22 - Delfi asub uudist tegema. Mängitakse uuesti ümber, kes kuhu läheb ning mida teeb.

11.30 - korraldajad rõhutavad eraldi postitustega, et tegemist ei ole protestiüritusega.

12:00 - tantsija Oliver-Marcus Reimann kirjutab vestlusesse, et pressikonverentsil kuuldu põhjal on laulu- ja tantsupeo korraldusmeeskond positiivselt häälestatud toimuva ühistantsimise osas.

12.16 - saadakse kinnitus linnasekretärilt, et Vabaduse väljakul on võimalik kasutada elektrit.

12.19 - informeerib laulu- ja tantsupeo Tallinna kuraator Kristel Pedak politseid toimuvast sündmusest

Enam polnud tähtis, kas sul on seljas rahvariided või mitte

12.30 - vähem kui 1,5 h varem loodud sündmusel „Tantsime koos“ on märkinud „osalen“ staatuse üle 800 inimese.

12.55 - Kaur Lukki-Lukin kinnitab pärast läbirääkimisi Kalevi staadionil, et tantsijatel on võimalik käepaela alusel kätte saada etenduses kasutatavad tokid ja rehad.

13.33 - Põhja prefektuur kinnitab Facebooki sündmuse seinal meedikute, päästeameti ning politsei kohalolekut.

Publikust koondus sõõr ümber tantsijate

14.00 - algab „Tantsime koos“ ühistantsimine Vabaduse väljakul, mis kestab planeeritud tunnist pool tundi kauem.

30 minutit pärast sündmuse lõppu - Greete ja teiste korraldajate Facebooki kontod on ummistunud tänuavaldustega nii tuttavatelt kui võhivõõrastelt.

Järgmise päeva hommik kl 9.15 - pärast Vikerraadio otsesaates antud intervjuud on võimalus noortel esimest korda üksteisega tutvuda raadiomaja kohvikus, kust liiguti ühiselt edasi rongkäigule. Enne seda hetke ei olnud organiseerijad üksteisega tutvuda jõudnud.

Ühtekuuluvustunne üllatas nii tansupeo juhtisid kui ka noori ennast. Lisaks tantsimisele lauldi üheskoos „Eestlane olen ja eestlaseks jään“. XII noorte laulu- ja tantsupeo motiiv „Mina jään“ sai noorte poolt välja tantsitud! Vabariigi president kutsus ka hiljem ürituse eestvedajaid Kadrioru Roosiaia vastuvõtule.

Rõõm tantsmise üle pani noori õnnest suisa hüppama
Spontaane tantsupidu Vabaduse väljakul 01.07.2017
Spontaane tantsupidu Vabaduse väljakul 01.07.2017
Spontaane tantsupidu Vabaduse väljakul 01.07.2017