Rootsi kuninga Eesti riigivisiidi raames toimus kaitseminister Hanno Pevkuril (Reformierakond) mitu olulist kaitsekoostööd ja julgeolekukolukorda puudutavat arutelu Rootsi külalistega - kahepoolne kohtumine Rootsi kaitseminister Pål Jonsoniga, avalik julgeolekuteemaline arutelu ning suletud arutelu Rootsi kuninga, Vabariigi Presidendi, Eesti ja Rootsi välisministrite ja kaitseministrite osalusel.

„Eesti ja Rootsi on lähedased sõbrad, head ja pikaajalised koostööpartnerid ja peatselt ka liitlased NATOs. Rootsi NATOga liitumine suurendab julgeolekut nii meie piirkonnas kui Euroopas laiemalt ja kahepoolne kaitsekoostöö saab olema tihedam kui kunagi varem. Arutasime täna, millised võiksid olla pärast Rootsi NATOga liitumist esimesed sammud maa-, õhu- ja meredomeenides. Kui Rootsi saab ka liikmeks, siis on Läänemeri NATO sisemeri – Läänemereäärsed riigid on piisavalt võimekad, et edukalt kaitsta kogu piirkonda ning selles kontekstis on tihedam koostöö eriti oluline. Seetõttu on eesmärk koheselt pärast Rootsi liitumist NATOga uuendada ka kahepoolset kaitsekoostöö kokkulepet,“ ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

„Igavesti tänulikud“

Avalikul julgeolekuteemalisel arutelul keskendusid kaitseministrid moderaator Kristi Raiki juhtimisel Eesti ja Rootsi kaitsekoostöö tulevikule ja regionaalsele julgeolekule.

„Pärast taasiseseisvumist oli Rootsil väga oluline roll Eesti kaitseväe võitlemisvõimeliseks üksuseks vormimisel ja selle eest oleme neile igavesti tänulikud. Rootslased panustasid meie ohvitseride väljaõppesse ja ka kaitseväe varustamisse, mis tol hetkel oli eriti vajalik,“ ütles Pevkur.

Arutades muutusi, mis on Ukraina sõjaga kaasa tulnud, tõid mõlemad ministrid välja kaitsekulutuste tõstmise.

„Ukraina sõja algusest näeme suuri muutusi – võtame näiteks kaitsekulutused. Külma sõja ajal olid kaitsekulutused 4% juures, kuid viimastel aastatel kohati 1% juures või isegi allpool seda. Selle tõttu ongi vaja tõsta kaitsekulutusi vähemalt 2% juurde, kuid parem veel 2,5%ni. Kaitsekulutuste tõstmine on vabaduse hoidmise vältimatu hind,“ lisas kaitseminister.

Kaitseministrid rääkisid ka ootustest NATO Vilniuse tippkohtumisele.

„Vilniusest ootame Madridis otsustatud tugevdatud kaitsehoiaku elluviimist, rakendatavaid kaitseplaane, kaitseinvesteeringute sihttaseme rõhutamist, selget sõnumit Ukraina liikmelisuse osas ning oluline koht Vilniuse otsustes saab olema ka küberkaitsel,“ selgitas kaitseminister Pevkur.

Pärast arutelu avalikku toimus suletud arutelu Rootsi kuninga, Vabariigi Presidendi, Eesti ja Rootsi välisministrite ja kaitseministrite osalusel. Kohtumistel jäi selgelt kõlama ühine arusaam, et agressiivne ja imperialistlik Venemaa jääb pikaajaliseks ohuks nii regioonile, EL-ile ja NATO-le kui demokraatlikke väärtusi jagavatele riikidele laiemalt.