„Meenutasite Yellowstone’i vulkaani? Kui see ärkab, on see enneolematu katastroof. See on võimeline purseteks, mis on tuhandeid kordi inimkonnale teada olevatest suuremad. Vaatlused näitavad, et aastatega vulkaani aktiivsus kasvab, magma liigub selles suure kiirusega pinnale. Kasvab ka maavärinate hulk seda ümbritsevas kaldeeras, mis ulatub 2000-ni aastas,“ lausus Patrušev.

Patruševi sõnul on uuringud võimaldanud mudeldada arvatava purske ja selle tagajärjed. Selle järgi on kõige elava hukkumine Põhja-Ameerikas vältimatu. Teiste vulkaanide pursete ahela, maavärinate, tsunamide ja happevihmade tõttu kannatab suur osa planeedi elanikkonnast. Patruševi sõnul paneb see muretsema Ameerika rahvast, aga mitte poliitikuid.

„Ameerika võimudele koos nende Yellowstone’iga tahaks soovida rahvatarkuste sagedamat meeldetuletamist. Inglise vanasõna kõlab nii: „Klaasist majades elavatel inimestel ei maksa kive loopida.“ Teiste riikide ja rahvaste saatust otsustaval Washingtonil maksaks meenutada, et vanad roomlased elasid Pompeis samuti hästi varustatult ega öelnud ära kõlvatustest,“ lausus Patrušev.

„Muide, mõned Ameerikas kinnitavad, et võimaliku purske korral on kõige ohutumad kohad Ida-Euroopa ja Siber. Nähtavasti peitub siin vastus küsimusele, miks püüavad anglosaksi eliidid nii väga seda Heartlandi omastada,“ lisas Patrušev.