Ylinampa sõnul peaksid ettevõtted olema teadlikud nendest teguritest, mis raskendavad ettevõtte potentsiaali rakendumist ning valmidust olude muutustele paindlikult reageerida.

„Osa ettevõtteid tunnevad end liiga mugavalt ega jälgi niivõrd ennetavalt turgude, klientide käitumise ja konkurentide muutusi, kuid see on oluline sisend äriotsuste tegemiseks,“ ütles Ylinampa. „Teine oluline asi, mida silmas pidada, on stsenaariumide loomine ja kohandamine. See on võimas vahend tulemuste ja muutujate prognoosimiseks ja nendega kohanemiseks tänapäeva drastiliselt muutuvas maailmas.“

Stsenaariumid aitavad sihte seada

Ettevõttel peaks alati olema kaks-kolm erinevat stsenaariumi oma võimaliku tegevuse ja tulemuste kohta, mis aitavad siis olla juba palju rohkem valmis selleks, et teha otsuseid erinevate aspektide, riskide ja nurkade põhjal,“ ütles Ylinampa. Kuna nii mikro- kui ka makromajandus muutuvad kiiresti, on oluline valmistuda, koostades hoolikate arvutuste ja hinnangutega erinevaid stsenaariume. See ei pruugi aidata tulevikku täielikult ennustada - nagu te ei tea kunagi täpselt ette homset päeva -, kuid see parandab prognoosi ja ettevalmistust.

Ylinampa on Soomes kogunud mitmeid tiitleid - viimasel kahel aastal on ta valitud Soome mõjukama saja IT mõjuisiku hulka ning 2019. aastal valiti ta Soome parimaks müügidirektoriks.

Prognoosi edu sõltub koostööst partneritega

Tema sõnul peaksid ettevõtete juhid jooksvalt valmistuma tulevikuks ning selleks, et see prognoos oleks asjakohane, tuleb oma partneritega tihedalt koostööd teha ja olla neile lähedal. „Küsige oma koostööpartneritelt hinnanguid tulevikutrendide kohta, tutvuge aastaaruannetega ja esitage endale sellest lähtuvalt väljakutse kujundada ka enda võimalikku prognoosi. Loomulikult ei pea kõigis asjades ajast ette jooksma, kuid tasub olla mõõdukalt näljane info järele, sest seda võib tuleviku otsusteks vaja olla,“ lisas Ylinampa.

Eelmisel aastal Fujitsu Eesti ja Soome haru tegevdirektori asetäitjaks tõusnud naise sõnul on viimased Covidi aastad ja Ukrainas toimuv sõda ka nende ettevõtet mõjutanud. Ja just sel ajal on stsenaariumite ettevalmistus ja muutusteks valmistumine varasemast veel palju olulisem. Samas üks asi on endiselt sama – ettevõtte põhisisu taandub ikka inimestele.

IT on tervisetööstuses võtmetähendusega

Oma töös aitab Ylinampa tuleviku tervishoius järgmist sammu astuda tehnoloogia ja tervisevaldkonna ühendamise kaudu. Tervishoid on üks Fujitsu fookusvaldkondi ja ettevõttel on mitmeid IT-lahendusi erinevatel eesmärkidel tervisetööstuses.

„Kuna inimesed vananevad lääneriikides kiiresti ja oleme haigemad, siis seetõttu on oluline parandada elukvaliteeti ja keskenduda ennustavale tervishoiule tehnoloogia abil,“ ütles Ylinampa. „Näiteks on Fujitsu välja töötanud genoomika AI-lahenduse, mis loob genoomiprofiile. Tehisintellekti lahendusega saame inimese genoomide põhjal ennustada, milliseid haigusi võib kellelgi olla ja milline on iga inimese jaoks parim spetsiifiline ravi.“

Lisaks on Fujitsul eMoM mobiilirakendus rasedusdiabeedi raviks koos Helsingi-Uusimaa Ülikooli Kliinikumi HUS ja CleverHealthNetworkiga. Mobiilirakendus aitab rasedatel parandada enda ja oma sündimata lapse tervist ning seega on sellel ka järgmise põlvkonna mõju.

Edukas rakendusprotsess on muutuste juhtimises kriitiline

Ylinampa sõnul jääb äritegevuses pahatihti plaanide elluviimine puudulikuks ning seetõttu jäävad soovitud tulemused saavutamata.

„Ettevõtted unustavad sageli, et hea strateegia või digitaliseerimine nõuab ka edukat rakendamist,“ ütles Ylinampa. „Rakendamine ja tõhus muudatuste juhtimine on edukate strateegiliste muudatuste võti. McKinsey hinnangul ebaõnnestub 60–70% kõigist ümberkujundamise projektidest ja see on peamiselt tingitud kehvast rakendamisest.“

Paljud organisatsioonid on muutuste tuules ning ühiskonna arengutrende rakendades tuleb tema sõnul arvestada, kuidas näiteks digitaliseerimine muudab individuaalseid rolle ja igapäevatoiminguid. Fujitsus on kasutusel eesmärgid ja võtmetulemused, mis on igapäevane strateegia rakendamise osa.

„Mõtleme, kuidas saaksime seda igapäevatoimingutes rakendada, et aidata need luua iga meeskonna tasandile, sest see annab ka igapäevatoimingutesse dünaamikat,“ lisas Ylinampa. Need on osa teekonnast, mis viib eesmärkidest tegevusplaanini, sisaldab mõõdikud ja regulaarset monitooringut.

Ylinampa räägib 10. mail kell 14.20 Ülemiste City Future Forumil talentide ja tervise teema eestkõnelejana, miks peaksid juhid tähelepanu pöörama tuleviku tervishoiule ja mida see ettevõtetele tähendab. Tal on ulatuslik kogemus IT ja tehnoloogiavaldkonnas ning ta on tegutsenud kasvuettevõtetest rahvusvaheliste korporatsioonideni.

Ülemiste City on 18 aastaga kasvanud Baltikumi suurimaks targaks linnaks. Tegemist on rahvusvahelist kogemust ja partnereid ühendava keskkonnaga, kus on tänaseks kokku 500 ettevõtet ja 16 000 talenti enam kui 70 erinevast riigist. Ülemiste City on ettevõtete tööjõumaksude osas täna kolmas majandus Eestis peale Tallinnat ja Tartut.

City keskendub innovatsiooni juhtimisele, talentide hoidmisele ja meelitamisele Eestisse ning nutika testkeskkonna loomisele, millest saab kasu kogu ühiskond.

Jaga
Kommentaarid