Hiina suursaadik Lu Shaye ütles reedel Prantsuse televisioonis eetrisse läinud intervjuus, et endistel Nõukogude Liidu riikidel puudub „rahvusvahelises õiguses tegelik staatus“, mille peale teatasid mitme riigi välisministrid, et Lu avaldus on täiesti vastuvõetamatu, vahendab Reuters.

Hiina välisministeeriumi esindaja Mao Ning ütles valitsuse ametliku seisukoha välja regulaarsel pressikonverentsil Pekingis, kui vastas küsimusele, kas Hiina jääb saadiku avaldusele kindlaks.

„Hiina pool austab pärast Nõukogude Liidu lagunemist liikesriikide staatust suveräänsete riikidena,“ ütles Mao, lisades, et Hiina oli üks esimesi riike, mis nende riikidega diplomaatilised suhted sõlmis.

Territoriaalse suveräänsuses küsimuses on Hiina seisukoht järjekindel ja selge, teatas Mao.

Hiina austab kõigi riikide suveräänsust, sõltumatust ja territoriaalset terviklikkust ning järgib ÜRO harta eesmärke ja põhimõtteid, lisas Mao.

Küsimusele, kas Hiina tunnustab Ukrainat suveräänse riigina, vastas Mao, et Hiina seisukoht selles küsimuses on objektiivne ja selge.

„Nõukogude Liit oli föderaalriik ning väliselt oli tal tervikuna rahvusvahelise õiguse subjekti staatus, seega vastupidi on pärast Nõukogude Liidu lagunemist erinevatel vabariikidel suveräänse riigi staatus,“ lausus Mao.

Mao sõnul saavad ÜRO ametlikeks liikmeteks saada ainult suveräänsed riigid.

„Riik, mida te mainisite, et ÜRO täisliige,“ ütles Mao.