Rootsi julgeolekupolitsei (Säpo) kinnitas, et tegemist oli informatsiooniga, mis pakub Vene sõjaväele suurt huvi, vahendab SVT Nyheter.

2019. aasta veebruaris vahistati Stockholmi kesklinna restoranis spioneerimises kahtlustatuna tollal 45-aastane olnud Rootsi konsultant Kristian Dimitrievski ja Vene saatkonna nõunik Jevgeni Umerenko. Varem ei ole teada olnud, mida Scania ja Volvo vastane tööstusspionaaž endast täpselt kujutas.

Suuresti salastatud ulatusliku eeluurimismaterjali ühest punktist selgub, et Venemaa oli huvitatud Rootsi ettevõtetest. Öeldakse, et jutt käib „tundlikust materjalist Scaniast autonoomsete sõidukite kohta, mis on väljaspool kahtlusaluse tööülesandeid“.

Dimitrievski andis Vene diplomaadile Umerenkole välistel kõvaketastel ja mälupulkadel tasu eest üle isejuhtivate sõdukite programmeerimiskoode. Säpo kinnitas „Uppdrag granskning’ile“, et Umerenko on tegelikult Venemaa välisluureteenistuse (SVR) ohvitser.

Säpo kinnitas Põhjamaade ringhäälingute SVT, DR-i, NRK ja Yle ühises uurivas dokumentaalsarjas „Varjusõda“, et seda informatsiooni saab kasutada ka sõjalistel eesmärkidel.

„Me võime konstateerida, et Venemaal on selle vastu suur huvi ning see võib tugevdada nii nende kodumaist tööstust kui ka nende sõjalisi võimekusi,“ ütles vastuluureülem Daniel Stenling.

Dimitrievski mõisteti vaatamata süü eitamisele teise astme kohtus spionaaži eest kolmeks aastaks vangi. Umerenko lahkus diplomaatilist puutumatust kasutades veidi pärast vahele jäämist Rootsist.