Teadupärast on riigikogul kaks n-ö hooaega: kevadistungjärk, mis algab jaanuari teisel esmaspäeval ning lõppeb juuni kolmandal neljapäeval, ning sügisistungjärk, mis algab septembri teisel esmaspäeval ja lõppeb detsembri kolmandal neljapäeval.

Juuni kolmas neljapäev langeb tänavu 15. juunile. Et abieluvõrdsuse eelnõu ning kooseluseaduse rakendusaktid riigikogus hääletamisele jõuaksid, peaks valitsus kogupaketiga ühele poole jõudma hiljemalt maikuu lõpuks.

„Ministeeriumid toimetavad nii kiiresti kui vähegi võimalik,“ märkis peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) Delfile. „Ilmselt lõppkuupäev, millal asjad riigikogu poole peavad minema, on mais.“

Valitsusel on seega aega veel pea kuus nädalat, et eelnõu ja rakendusaktidega riigikogu töölauale jõuda.

Seis kirikutega

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo märkis eile, et abieluvõrdsuse taustal tuleb tal kohtuda ka Kirikute Nõukogu esindajatega, mille eesmärk on arutleda kirikute rolli üle muutuvas olukorras.

Millised ootused ja eeldused kirikutele on Kaja Kallasel kui peaministril? „Minu teada annab perekonnaseadus vaimulikele õiguse panna paari, mitte kohustuse,“ märkis Kallas ning sõnas, et kedagi ei sunnita samasoolisi paare kiriklikult laulatama.

Võib see aga tulevikus konflikte ellu kutsuda, kui üks kirik paneb samasoolisi paari, teine aga mitte?

Kuula lähemalt videost.