„Praegusel juhul kordab Brasiilia papagoina Vene ja Hiina propagandat faktidele üldse vaatamata,“ ütles USA rahvusliku julgeoleku nõukogu esindaja John Kirby ajakirjanikele, vahendab AFP.

Lula ütles laupäeval visiidil Pekingisse, kus kohtus Hiina juhi Xi Jinpingiga, et „Ühendriigid peavad peatama sõja õhutamise ja hakkama rääkima rahust“. Lula sõnul peab ka Euroopa Liit hakkama rääkima rahust.

See kordab Moskva ja Pekingi retoorikat, kes süüdistavad sõjas lääneriike.

Brasiilia ei ole ühinenud lääne Venemaa-vastaste sanktsioonidega ega ole nõustunud Ukrainale laskemoona saatma.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles eile oma Ladina-Ameerika ringsõitu alustades, et Venemaa on „Brasiilia sõpradele tänulik olukorra arengu selge mõistmise eest“.

Kirby sõnul oli Lula sõnum aga sügavalt problemaatiline. Washington ei ole kuidagi ühegi riigi vastu, kes tahab sõjale lõpu teha, teatas Kirby.

„Loomulikult tahame me sõja lõppu,“ ütles Kirby. „See võib juhtuda kohe praegu, täna, kui härra Putin lõpetab Ukraina ründamise ja tõmbab oma väed välja. Brasiilia viimased kommentaarid, et Ukraina peaks kaaluma rahujäreleandmisena Krimmist ametlikku loobumist on lihtsalt ekslikud, eriti sellise riigi jaoks nagu Brasiilia, kes on hääletanud [ÜRO-s] suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse põhimõtete säilitamise poolt.“