Narva aktivist Vovan Kastan kirjutas Facebookis, et ta vabandab vandalismi eest endise mälestusmärgi juures.

„Mina, Vladimir Vladimirovitš, endine Vene Föderatsiooni elanik, palun kõigi ees sügavalt vabandust ja väljendan valmisolekut astuda kohtu ette, et kanda vastutust oma hävitavate tegude eest. Olen Eestis tsiviilelanike vastu suunatud provotseerimata agressiooni autor,“ kirjutas ta oma isiklikul Facebooki lehel. Oma postituse pealkirjaks pani ta „Siiras ülestunnistus“.

Kastan kirjutas, et otsustas teo üles tunnistada, kahetseda ja võtta vastu karistuse, et kaitsta Eesti venekeelsete elanike õigusi.

Kas see oli päriselt Kastan, kes sodimisega hakkama sai, ei ole veel kinnitust leidnud. Politsei ei ole kommenteerinud Kastani postitust, kirjutab RusDelfi.

Reedel avastati Narva–Narva-Jõesuu teelt kivimüürilt grafiti, kuhu oli kirjutatud vaenulik sõnum.

Narvas varem nõukogude tankimonumendi asukohaks olnud platsi piiravale kiviaiale ilmus vanaslaavi kirjatüübis grafiti. Tundmatud vandaalid tsiteerivad seal Peterburis toimunud plahvatuse tagajärjel hukkunud Kremli propagandisti ja sõjablogijat Vladlen Tatarskit, õige nimega Maksim Fominit.

„Me võidame kõik, tapame kõiki, röövime kõiki, keda vaja. Kõik saab olema nii, nagu me armastame,“ on nüüd kiviaial kirjas. Need sõnad lausus eufoorilises meeleolus Tatarski otse kaamerasse, viibides septembris Kremlis vastuvõtul. Mõne nädala eest hukkus propagandist Peterburis talle korraldatud pommiplahvatuses. Kärgatuses, kus sai viga ka Eestist välja saadetud putinist Sergei Tšaulin, on süüdistatud nii Ukraina eriteenistusi kui ka FSB-d.

„Sõnumitel, mis vastanduvad Eesti iseseisvusega, ei ole kohta vabas riigis,“ ütles Delfile Narva politseijaoskonna juht Indrek Püvi. „Nii nagu ka sõja toetamine või õigustamine läbi sõnavõttude või sümbolite on keelatud ja politsei reageerib sellele.“

„Alustasime menetlust ja praegu töötame, et välja selgitada sodija isik. Selleks töötame läbi läheduses olevad valvekaamerad ja kogume kõikvõimalikku infot. Teavitasime grafitist ka kohalikku omavalitsust, kes juba tegeleb selle puhastamisega.“

Sündmuskohta väisas ka Narva linnapea Katri Raik, kes ütles Rus.Delfi ajakirjanikule, et peab toimunut provokatsiooniks, ehkki raske on mõista, kellele selline samm kasulik võiks olla. „Seda nähes mõtlesin esimese asjana: 9. mai on varsti käes,“ ütles Raik Rus.Delfile.