„Kui te olete näinud videot, kus venelased lõikavad otsast Ukraina sõduri pea – ungarlased maksavad noa eest,“ ütles Ustenko eile.

„Peab olema täiesti pime, et mitte näha, milliseid kuritegusid sponsoreeritakse. Rohkem gaasi ostmine venelastelt tähendab, et neile antakse suurem võime sõda eskaleerida,“ lisas Ustenko.

Ungari välisminister Péter Szijjártó allkirjastas teisipäeval Moskvas rea energiakokkuleppeid, sealhulgas Gazpromiga gaasiimpordi suurendamiseks.

„Ungari energiavarustuse julgeolek nõuab gaasi, nafta ja tuumakütuse katkematut transporti,“ ütles Szijjártó pressikonverentsil Moskvas. „Nende kolme tingimuse täitmiseks peab Ungari-Vene energiakoostöö olema katkematu. Sel pole midagi tegemist poliitiliste eelistustega.“

Venemaa hakkab ka moderniseerima Ungari Paksi tuumaelektrijaama ja Szijjártó mõistis hukka „ebaseaduslikud“ katsed blokeerida tuumakoostöö Ungari ja Venemaa vahel.

Kokkuleppel ei ole Brüsseli heakskiitu ja Szijjártó hoiatas: „Me loodame, et Euroopa Komisjon ei soovi panna Ungari pikaajalist energiaga varustamist ohtu.“

Ustenko tahab, et Euroopa Liit sekkuks ja rakendaks kogu võimalikku survet Budapestile, et viimane ei annaks Moskvale energia eest rohkem raha.

„Ungari saab Brüsselist finantstoetust, nii et see on suurepärane vahend, mida võiks viivitamatult kasutada,“ ütles Ustenko. „Nad teevad seda kõigi arvel. Nad tahavad saada need suhtelised eelised, sest jätkavad koostööd Kremli režiimiga.“