Kui jaanuaris jõudis meediasse FBI tehtud 3D-kujutis tapetu peast ja eeldatavast välimusest, võttis politseiga ühendust naine, kes arvas, et otsitav isik võiks olla tema ema. Seejärel andis ta politseile DNA-proovid, mille kauaoodatud positiivne vastus saabus märtsi lõpus.

Hukkunuks osutus Maie Ensling, kes elas 1990-ndate alguses Lasnamäel Katleri tänaval korteris nr 4. Just sellele korterinumbrile viitas ka säilmete juurest leitud võti. Maie kadus 40-aastasena 1991. aasta novembris, kui ei jõudnud ühel õhtul töölt tagasi koju. Toona teavitas tema õde Maie kadumisest ka politseid, kuid ametivõimudel ei õnnestunud Maie Enslingi leida. Arusaamatutel põhjustel suleti tema tagaotsimistoimik 1996. aastal.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juhi Urmet Tambre jaoks oli tapetud naise isiku tuvastamine üks oodatumaid hetki. „Kui uurijad ühel märtsikuu õhtul pärast tööpäeva helistasid ja teatasid DNA ekspertiisi positiivsetest tulemustest, siis seda rõõmu nii nende kui ka minu suust kuulis kindlasti kogu politseimaja korrus,“ meenutas Tambre enda ja kolleegide emotsiooni.

„Meil on siiralt hea meel, et pea kaks aastat kestnud töö tulemusel saame lõpuks anda Maie lähedastele südamerahu. Oluline roll selles kõiges on ka FBI ekspertidel, kes meie ideega kaasa tulid ja abikäe ulatasid,“ lisas Tambre. Maie Ensling lähedased tänavad politseid ja FBI-d suurepärase töö eest. Lõpuks ometi on neil võimalik lähedane rahus ja väärikalt mulda sängitada.

Esmapilgul rõõmsast uudisest hoolimata närib uurijate hinge see, et siiani pole teada, mis juhtus Maiega tol saatuslikul 1991. aasta novembrikuu päeval. „Kuritegu on aegunud ja oleme sunnitud kriminaalmenetluse isiku tuvastamisega lõpetama. Kuid meile tundub ebaõiglane, et seadus ei anna voli uurimise aktiivsete tegevustega edasi minna, et teada saada, mis ikkagi Maiega juhtus,“ tõdes kriminaalbüroo juht. Ta kinnitas siiski, et sellegipoolest ootab politsei endiselt vihjeid ja infot Maie elukäigu kohta. „Kui keegi veel teab või mäletab midagi, mis aitaks sellesse müsteeriumisse valgust heita, siis alati on võimalik meile vihjeid saata või tulla rääkima ja oma südametunnistust kergendada,“ märkis Tambre lootuses, et ehk selgub ühel päeval tõde ja võidutseb õiglus.

Tambre jagas sotsiaalmeedias ka pilti Enslingust tütre loal.

Jaga
Kommentaarid