Ühe kalalaeva pardal on umbes 800 ja teise pardal umbes 400 inimest, vahendab BBC News.

400 inimesega laev, mis arvatakse olevat teele asunud Liibüast Tobrukist, oli eile õhtul endiselt abita, teatas migrantide mitteametlik abitelefon Alarm Phone. Viimase sõnul teavitati pühapäeval Itaalia, Kreeka ja Malta võime.

Saksa organisatsioon Sea-Watch International teatas, et Malta andis kahele läheduses asuvale kaubalaevale korralduse migrandilaevale Malta vetes abi mitte anda. Kütust ja vett lubati siiski anda.

Alarm Phone teatas, et oli kontaktis inimestega, kes on nüüd Itaalia vetes Capo Passerost kagus asuval laeval. Pühapäevase seisuga laev triivib ja võtab pardale vett. Laeval olev naine ütles, et sellel ei ole kaptenit ja mitmed inimesed vajavad arstiabi.

Teisel laeval oleva 800 inimese päästeoperatsioon on käimas Siracusast kagus, aga seda raskendab Itaalia rannikuvalve teatel ülerahvastatus pardal. Esialgu ei ole teada, kust see laev väljus.

Alates reedest on Itaalia rannikuvalve teiste operatsioonidega juba päästnud umbes 2000 inimest. Saksa organisatsiooni ResQship teatel hukkus nädalavahetusel merel vähemalt kaks inimest.

Itaaliasse saabuvate migrantide arv on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga järsult kasvanud, vaatamata parempoolse koalitsiooni jõupingutustele selle vastu võitlemiseks.