Põnevatest sündmustest pulbitsev festival Tõrva Tule-Päevad tervitab kultuuripealinna-aastat veelgi suurejoonelisema programmiga. Pöörame senisest rohkem tähelepanu vaimsele tervisele, keskkonnahoiule ja mulgi kultuurile.

Spetsiaalselt Tartu 2024 auks ja ainult üheks õhtuks äratatakse ellu legendaarne Tõrva Loits – pärimusetendus, mida saadab rohkelt tuld, vett, valgust ja imetrikke. Pöörane šõu sulab hämaruses ühte Tõrva Tulede öö nõidusliku valguskunsti- ja muusikarajaga.

24.–27. juulini toimuv festival Tõrva Tule-Päevad on iga-aastane tippsündmus, mis meelitab kohale huvilisi siit- ja sealtpoolt riigipiiri. Lisaks juba populaarseks saanud ettevõtmistele – Tõrva RattaÖÖ, Munitsipaalööklubi, Helme kandi päev ja laste jooksurattakross – lisanduvad kavva vaimsele tervisele ning mulgi keelele ja kultuurile pühendatud töötoad. Ürituste korraldamisel väärtustame keskkonda ja taaskasutust.

Täiesti uue mõõtme saab ümber maalilise Veskijärve looklev Tõrva Tulede Öö muusika- ja valguskunsti rada. Etenduses kõmisevad maailma suurimad trummid ning interaktiivsete installatsioonide abil saavad külastajad ka ise vaatemängus kaasa lüüa. Koostöös Euroopa valguskunstnikega tuuakse siia innovaatilised ja keskkonnasõbralikud lahendused, millesarnaseid Eestis pole varem nähtud.

Esimest korda alates 2017. aastast rõõmustab külastajaid taas Tõrva Loits, mis jutustab eestlaseks olemise lugu. Läbi loitsude ja muistendite mõtestatakse ühiskonnas olulisi küsimusi, mulgi kultuuri ning eestlust Euroopa võtmes. Üles astuvad muusikud meilt ja mujalt, efekti lisavad sajad tantsijad Eestist ning Tõrva valla sõprusomavalitsustest. Esinejaid saadab peadpööritav vaatemäng, kus tuli ja vesi põimuvad valguse ja videoefektidega.

Tõrva Loits pakub elamusi ja mõtteainet igas vanuses huvilistele. Originaalne tõlgendus Eesti mütoloogiast, pärimusest ja kultuurist võlub nii kohalikke kui ka väliskülastajaid ning toob meile lähemale muistendid, mis igapäevaelus üha rohkem unustusse vajuvad.

Tõrva Loits 2024 on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri.

Jaga
Kommentaarid