Üks dokumentidest, mis kannab 23. veebruari kuupäeva ja on märgitud salajaseks, toob detailselt välja, et Ukraina nõukogudeaegsete õhutõrjesüsteemide S-300 raketid on tollase kasutustaseme juures otsas 2. maiks. Pole teada, kas see kasutustase on pärast dokumendi koostamist muutunud.

Õhutõrjesüsteemidega Buk võib probleem tekkida aprilli keskpaigaks, teatas ajaleht New York Times. Õhutõrje, mis kaitseb vägesid rindejoonel, võib olla laskemoona ammendanud 23. maiks.

Vene hävituslennukid ja pommitajad võivad sellega saada suuremad võimalused Ukraina vägesid rünnata, mis võib USA kõrgete sõjaväelaste sõnul olla Kiievi jaoks suur väljakutse, teatas New York Times.

Ukraina õhujõudude esindaja Juri Ihnat ütles Wall Street Journalile, et Ukrainal on tõsiseid raskusi nõukogudeaegse laskemoona leidmisega S-300-le ja Bukile.

„Kui me kaotame võitluse taeva pärast, on tagajärjed Ukraina jaoks väga tõsised,“ ütles Ihnat. „Praegu ei ole aeg venitada.“ Ihnat pidas silmas lääneliitlaste abi.

Pentagoni dokumentide autentsust ei ole kinnitatud. Eilses avalduses teatas Pentagon, et uurib „tundlikku ja ülimalt salastatud materjali sisaldavat näivate“ pildistatud dokumentide autentsust.