Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 aastal saavad Räpina Hea Kodu päevad uue mõõtme, mille keskmes on kaks suurt sündmust: Eesti puitmajaliidu ja rahvusvahelise käsitöö palkmajaehitajate (ILBA) palkehituse konverents, mida saadab vaatemängu pakkuv palkmajaehituse kutsevõistlus, ning silmailu loov ja kaasa lööma kutsuv Räpina aianduskooli Euroopa aednike kutsevõistlus. Need sündmused seovad Hea Kodu päevad tervikuks oma kultuuriprogrammi, töötubade, laatade ja kodukohvikutega.

Hea kodu rajamine algab maja ehitusest ja aia kujundamisest. Hea Kodu päevad annavad võimaluse õppida erinevates töötubades ja seminarides elulisi nippe majaehituse planeerimiseks, ehituseks ning renoveerimiseks. Aianduse töötoad erinevate aiandusalaste õpetega aitavad kaasa huviliste aiapidamisoskuste täiendamisele ning huvi suurendamisele koduaedade rajamiseks.

Palkmajaehituse kutsevõistlus Räpina Hea Kodu päevade raames

Kodus kasvatatud ja toodetud kaubad ning käsitöö jõuavad kodu- ja omatoodangu laadal kõigi huvilisteni. Mitmed õpitoad ja kodukohvikud võimaldavad osa saada piirkonna inimeste toidutegemisoskustest, nautida kaunites aedades koduseid maitseid ning saada uusi teadmisi gastronoomiast.

Erinevas vanuses külastajad leiavad liikumistegevusi ja õpitubasid, mis aitavad kaasa parema tervise ning heaolu tagamisele. Näiteks saab Räpina sadamas õppida ja harrastada veespordialasid. Ka Räpina staadionil on erinevatele vanusegruppidele mitmeid sportlikke tegevusi ja võistlusi. Toimuvad rahvakultuuriprogrammid oma kihelkonna rahvakultuurikollektiividega. Külalistena löövad kaasa sõpruspiirkondade kollektiivid lähiriikidest. Sillapää lossi saali ja rosaariumisse on oodatud klassikalise muusika austajad, sest üles astuvad rahvakunstikollektiivid ja muusikud Eestist, Lätist ja Saksamaalt.

Hea Kodu päevade melu Räpina südames

„Aastal 2011 ellu kutsutud Räpina Hea Kodu päevad on läbi aastate kandnud kodupaiga vaimsust ning maalähedast elustiili,“ räägib Räpina kultuurikeskuse juht Marge Trumsi. „Paljud tegevused, mis algusaastatel kavas olid, on jäänud siiani pidama. Kevadine lillelaat, õpitoad, aiatarkused, kultuuriprogramm, sportlikud tegevused – ikka selleks, et piirkonna inimestele ja külalistele mitmekülgset tegevust pakkuda ning uute teadmistega hubase kodu loomisele kaasa aidata,“ jätkas Trumsi.

Räpina on metsapealinn, millel on pikk traditsioon palkmajaehituse kutsevõistluse korraldamisel. „Eestis on ainulaadne puitehituse kultuuripärand, mida on patt maailmaga mitte jagada. Sellest ka julgus ja mõte tuua maailma palkmajaehitajate ja meistrite suurkonverents siia omamoodi eksootilisse Kagu-Eestisse – metsade ja rabade vahele, Räpina väikelinna,“ ütleb Eesti puitmajaliidu juht Annika Kadaja.

Hea Kodu päevad on nagu iga-aastane kevadekuulutaja – sellel aastal ootame külastajaid Räpinasse 20.–21. mail.

Räpina Hea Kodu päevad on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli meie uudiskiri!

Jaga
Kommentaarid