Kuigi järgnevaks esmaspäevaks peab järgmiseks neliaastakuks jõujooni koondav koalitsioonileping valmis olema (kogunemas on värske parlamendi koosseis, valitsus ootab ametisse vannutamist), pole tulevased võimupartnerid suutnud seni makse puudutava küsimusega selgeid edusamme teha.

„Seni, kuni pole kõike kokku lepitud, pole midagi kokku lepitud,“ märkis praegune siseminister Lauri Läänemets (SDE) rahandusküsimuste taustal Delfile - finantse tuleb võtta kogupaketina, igasuguste kärbete ja maksumuudatuste paika loksumised sõltuvad tema hinnangul laiemast pildist.

Seega: ühtki kokkulepet selles vallas pole tehtud.

Küll aga märkis Läänemets, et kõigil tulevastel võimupartneritel on üksmeel vähemalt arusaamas, et riigi majandus on omadega raskes seisus.

„Kuidas seda lahendada? Jah, laua peal on mõtteid: peaks kõvasti kärpima. Seda olen aga öelnud: pole võimalik kärpida, seda miljardit eurot riigieelarvest niimoodi kärpida ei saa, sellele järgneb katastroof. Kärpimine siin lahendus pole. Loomulikult mingid maksumuudatused kindlasti ongi see asi, mis teed tuleb minna. Aga nüüd - mis asi, kuidas, kui palju, mis aastal, see kõik ongi n-ö see osa, mille pealt meil pole kokkulepet.“

Minister märkis, et rahaliste lahenduste leidmise nimel tehakse tööd hommikust õhtuni.

Kuula lähemalt videost.