Ukraina valitsuse ja olümpiakomitee liige Oleh Nemtšinov ütles, et valitsuse otsus võeti vastu spordiminister Vadõm Huttsaiti ettepanekul. Huttsait on ühtlasi Ukraina Olümpiakomitee president, vahendab Reuters.

„Valitsuse istungil võeti kolleeg Huttsaiti ettepanekul vastu otsus, et osaleme ainult nendel kvalifikatsioonivõistlustel, kus pole venelasi,“ ütles Nemtšinov Ukraina ringhäälingule.

Ukraina spordiministeerium mõistis kolmapäeval hukka Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) viimased suunised, samas kui ka Venemaa Olümpiakomitee juht ütles, et ROK-i kriteeriumid on „vastuvõetamatud“.

Komitee äsjaste suuniste järgi võiks rahvusvahelised spordialaliidud Venemaa ja Valgevene sportlased teatud tingimustel Pariisi olümpiamängude valikvõistlustele tagasi lubada.

ROK pole venelaste ja valgevenelaste osalemise kohta Pariisis kindlat otsust veel teinud. Ukraina on ka ähvardanud 2024. aasta Pariisi olümpiat boikoteerida juhul, kui venelastel lubatakse võistelda.

„Ma tahan öelda sportlastele, kes muretsevad selle pärast, et ROK-i meetmete ja venelaste või valgevenelaste võistlustele lubamise tõttu ei saa ukrainlased olümpial osaleda, et nende karjäär katkeb - aga teie ja teie laste elu jääb,“ sõnas Nemtšinov.

Mõned alaliidud on venelased ja valgevenelased võistlustele tagasi lubanud, kuid osad sportlased ja Euroopa valitsused avaldavad ROK-i plaanidele tugevat vastuseisu.