Elektrilevi andmetel oli elektrita üle 400 tarbija. Mustjõe asumis kadus elekter sajakonnal majapidamisel veidi pärast kella kaheksat hommikul, Lilleküla asumit tabas katkestus veidi pärast keskpäeva ning seal on pimeduses üle 300 majapidamise. Reede hommikuse seisuga on elektrita endiselt ligikaudu sada klienti. Elektrilevi kommunikatsioonijuht Kristi Reiland ütles hommikul Delfile, et viimased rikked peaksid olema lahendatud reede lõunaks. Praeguseks on lahendusele antud uus tähtaeg: õhtul kell 17.

Reiland märkis, et rikkebrigaad on terve öö tegelenud kaablirikke kõrvaldamisega ja kuna tegemist on maakaabliga, siis on töö aeganõudev. Tema sõnul oli seal mitu riket järjest ning selle tõttu on parandamine võtnud kauem aega.

Elektrilevi katkestuste kaart reede hommikul.

Kohalik elanik Margit väljendas Delfile elektrikatkestuse pärast pettumust. „Tarbijad on alates kella 8.30st seniajani elektrita. Kas see on normaalne?“ küsis ta kella 21 paiku. „Oleme elektrita sel kuul juba teist korda. Viimati oli katkestus 7. märtsil. Toona olime elektrita 3 kuni 4 tundi.“

Tema sõnul tekib küsimus, kes selliste katkestuste eest vastutab. „Kes kompenseerib sulanud toidud? Vee, mis tuli osta joogiks? Toidu, mis tuli osta söögikohast? Turvafirmateenuse, mis ei tööta? Ja päeva, mis oli planeeritud reisiks?“

Reiland ütles neljapäeva õhtul Delfile, et katkestus likvideeritakse lähitundidel. Tema sõnul läks Elektrilevi brigaad hommikul sealsele alajaamale hooldust tegema ning ümberlülituste käigus tuli esile terve rida rikkeid. "Viimane rike on nüüd kõrvaldamisel ja ühendus taastub veel tänase päeva jooksul,“ ütles Reiland kella 21.45 ajal.

Südaöö paiku olid 400 Tallinna majapidamist aga endiselt elektrita. „Tuli järjekordne sõnum, et elektrivarustus loodetakse taastada kell 5 hommikul,“ märkis Delfile Mustjõe elanik Tarmo. „See tähendaks 21 tundi elektrita. Aga see on juba viies sõnum, nii et pole enam veendumust, et vool ka siis tagasi tuleb.“

Elektrilevi vabandas katkestusest mõjutatud klientide ees.

Hüvitist saab vaid teatud tingimustel

Terve päeva kestev elektrikatkestus on pealinnas üsna tavatu. Üleriigilise statistika kohaselt likvideeritakse 83% katkestustest hiljemalt kahe tunni jooksul. Vaid 7% katkestuste kõrvaldamine võtab aega enam kui viis tundi.

Hüvitiseks on inimesel õigus juhul, kui katkestuse kõrvaldamine võttis aega kauem, kui on seaduse järgi konkreetsel perioodil ette nähtud. Talveperioodil (1. oktoobrist – 31. märtsini) on selleks 16 tundi. Kui katkestus kestis vähem, ent tekitas tarbija elektrisüsteemis seadusega lubatud vahemikust suuremaid pingekõikumisi, on kliendil samuti õigus hüvitisele.

Juhul, kui Elektrilevi seadusest tuleneva aja jooksul riket ei kõrvalda, vähendatakse võrguteenuse tasu arvel automaatselt. Kui aga Elektrilevist tingitud või Elektrilevi kontrollitav sündmus on tekitanud kahju tarbija varale, siis hüvitatakse talle tekkinud kahju. Viimasel juhul tuleb hüvitise saamiseks esitada avaldus.