Soome liikmeks saamise poolt hääletas 276 saadikut, vastu ei hääletanud ükski.

Soomlased olid juba enne hääletust otsuse suhtes positiivselt meelestatud. Yle teatel oli jah-hääli oodata valitsevalt Õigluse ja Arengu Parteilt (AKP), selle liitlaselt Türgi natsionalistlikult parteilt (MHP) kui ka paljudelt opositsiooni saadikutelt.

Vasakpoolse kurdimeelse HDP partei parlamendiliikmed jätsid hääletamata. Algselt arvati, et just nende leerist võib tulla vastuhääli. Täna hommikul teatas aga erakonna esindaja, et partei ei hääleta Soome NATO liikmelisuse vastu, vaid jääb hääletusest hoopis kõrvale.

Soome president Sauli Niinistö tänas pärast Türgi parlamendi otsust kõiki NATO liikmesriike usalduse ja toetuse eest. „Soomest saab tugev ja kompetentne liitlane, kes on pühendunud alliansi julgeolekule,“ märkis Niinistö oma Twitteri kontol. „Soome on nüüd valmis NATOga liituma. Loodame, et Rootsi ühineb meiega niipea kui võimalik.“

Soome välisminister Pekka Haavisto ütles, et elame ajaloolistel päevadel. „Tänaseks on üle 10 kuu kestnud suur töö jõudnud lõpule. NATO liikmestaatust taotleti 2022. aasta 17. mail. Esimesed ratifitseerimiskirjad tulid Kanadast ja Taanist. Homme peab Washingtonis oma ratifitseerimiskirja hoiule andma Ungari. Nüüd tegi Türgi parlament oma otsuse. Elame ajaloolistel päevadel,“ tunnistas ta.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg tervitas neljapäeva hilisõhtul Türgi parlamendi otsust. „Tervitan Türgi rahvusassamblee otsust lõplikult ratifitseerida Soome liitumine. See muudab kogu NATO pere tugevamaks ja turvalisemaks,“ märkis ta.

Otsuse üle avaldas ühismeedias heameelt ka Eesti peaminister Kaja Kallas. „Kallis Soome, tere tulemast NATOsse!“ kirjutas Kallas soome keeles. „Meie piirkonna julgeolek nõuab meilt ühist tegutsemist ja koostööd. Jätkame liikumist turvalise tuleviku suunas!“

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan peab veel Soome NATOga liitumise seaduse heaks kiitma, ent ei ole alust arvata, et ta seda ei teeks. Yle ajakirjanik Mika Mäkeläinen meenutas, et Türgi parlamendil kulus viis päeva, et Põhja-Makedoonia NATO liikmelisuse seadus presidendile saata. Kui seadus maandub Erdoğani laual, on tal selle heakskiitmiseks aega 15 päeva. Lõplik Türgi pitsat Soome liitumisele võib seega võtta veel kuni kolm nädalat.

Enne hääletuse algust väljendas Erdogani AKP partei esindaja Yılmaz Tunç Soomele toetust. Samuti tänas ta Helsingit abi andmise eest pärast veebruaris Türgit laastanud maavärinat.

„Täna arutame Soome NATO liikmelisust käsitlevat õiguslikku algatust. Tahan öelda, et Türgi välispoliitika on alati õiglane, ja seetõttu tahaksin kinnitada, et Soome NATO liikmelisus on positiivne asi,“ teatas Tunç enne hääletust toimunud üldises arutelus.