Tsai saabus New Yorki kolmapäeval. Teda tervitasid Hiina toetajatest meeleavaldajad, kes tänavatel Hiina lippudega vehkisid. „Tsai Ing-wen Hiina suur reetur“ seisis ühe meeleavaldaja plakatil, vahendab AP News.

Kolmapäeva õhtul peetud kõnes New Yorki taiwanlastele tänas Tsai USA-d julgeolekuabi eest ja innustas taiwanlasi ühtsusele. „Mida turvalisem on Taiwan, seda turvalisem on maailm,“ sõnas ta. Tsai lubas, et Taiwan teeb koostööd oma demokraatlike partneritega, et säilitada oma saarel demokraatia.

Tsai saabus New Yorki kolmapäeval ja pidi neljapäeva suletud üritustel veetma. Kuigi Taiwan kalibreerib hoolikalt Tsai peatusi USA-s ja loobub ametlikest kohtumistest USA kõrgemate juhtidega Washingtonis, et piirata Hiina vastuse ulatust, keskendub Hiina Tsai ja ja USA esindajatekoja spiikri Kevin McCarthy kohtumisele järgmisel nädalal. See oleks üks Taiwani juhi kõrgetasemelisemaid isiklikke kohtumisi visiidil, mida valitsus nimetab USA „läbisõiduks“ .

Ametnikud ei avaldanud eelnevalt üksikasju Tsai ajakava ja peatuste kohta, rõhutades tema reiside tundlikkust.

Neljapäeval kordas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Mao Ning Hiina raevukaid vastuväiteid Tsai ja USA ametnike vahelisele suhtlusele.

„Hiina on kindlalt vastu mistahes ametlikule suhtlusele USA ja Taiwani vahel,“ sõnas Mao pressikonverentsil. „Hiina jätkab olukorra pingsat jälgimist ja kaitseb kindlalt oma suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.“