Millal hakkasid esimest korda rahast teadlikult mõtlema? Kas see juhtus juba lapsepõlves? Või koolis? Või alles täiskasvanueas? Mis või kes sind rahateele suunas?

Mina ei mäleta enda kooliajast, et tundides oleks rahatarkusest või investeerimisest räägitud, või kui isegi räägiti, siis järelikult ei mõjutanud see mind piisavalt, et kogumispõssa kaenlas turgudele tormata. Samas on mul alati olnud üsna eluterve suhe (vähemalt soovin ise nii mõelda) rahaga. Ma mõistan, et raha iseenesest ei ole lõppeesmärk, aga selle piisav olemasolu annab teatud vabaduse, et elada elu just endale sobival viisil ja tempos. Ma ei ole kunagi muretsenud ka raha puudumise pärast, sest tean, et raha ei ole mingi müstiline asi, mida keegi kätte ei saa. Raha saab alati juurde teenida ja piisavate teadmiste ning oskuste olemasolul ei ole see juurdeteenimine ka ülemäära raske. Selle suhtumise eest võlgnen tänu enda perekonnale, kellel on alati olnud selline teeme-ära-mõtteviis. Kui midagi ei meeldi või kui unistused on suuremad kui see punkt, kus ma hetkel viibin, siis tuleb täna kohe jalad tagumiku alt välja võtta ja tegutsema hakata.

Mida soovitaksid abiturientidele, kes on huvitatud investeerimisest? Kust alustada?

Kõigepealt tasub alustada investeerimisest enda teadmistesse. Kui sulle just rekkaga raha eluteele kaasa ei pandud, mida passiivse sissetuleku teenimiseks tööle panna, siis suure tõenäosusega tuleb esmalt asuda enda aktiivset sissetulekut suurendama ja säästma. Ehk siis esmatähtis on mingil alal omandada kompetents, mis võimaldab sul küsida sellist töötasu, et jääb ruumi ka säästmiseks ja investeerimiseks. Mina alustasin investeerimisega alles siis, kui mul oli 40 tuhat kontol ja sain enda esimese kinnisvara osta. Praegu mõtlen, et väikeste summadega oleks võinud juba varem alustada ja kasvõi sada eurot igakuiselt rohkem säästa ning indeksfondi suunata. Tänasel päeval asetan ma ennast teadlikult infovälja, mis on seotud investeerimisega. Mulle tulevad erinevad börsiteated ja infokirjad meilile, sotsiaalmeedias jälgin just investeerimisteadmisi ja rahatarkust jagavaid inimesi, podcast'id, mida kuulan, on seotud kinnisvara ja investeerimisega. Ehk siis ma olen teadlikult selles investeerimismaailmas sees ja see motiveerib ka mind ennast rohkem tegutsema, uurima ja uusi võimalusi otsima. Kui investeerimine huvitab, siis ümbritse ennast sarnaselt mõtlevate inimestega ning pane ennast õigesse infovälja.

Mina alustasin investeerimisega alles siis, kui mul oli 40 tuhat kontol ja sain enda esimese kinnisvara osta.

Investeerimisvõimalusi on tänapäeval palju – aktsiad, krüpto, kinnisvara jne. Kas oled nii-öelda poole jalaga kõigis sees või keskendud kinnisvarale?

Mõistlik oleks kindlasti riske hajutada ja tegutseda erinevates varaklassides. Siiani on see minu jaoks olnud aga natuke keeruline, sest minu põhitööks on flippimine ja praktiliselt kõik mu vahendid on pidevalt mingi kinnisvara all kinni. Ma olen muidugi natukene katsetanud krüptoga ja Balti börsil aktsiaid ostnud, aga mahud võrdluses kinnisvaraportfelliga on nii väikesed, et ei tasu märkimist. Lähitulevikus sooviksin kindlasti vaadata ka teiste varaklasside poole.

Mida tähendab kinnisvara flippimine? Kuidas see protsess täpsemalt välja näeb?

Kinnisvara flippimine tähendab kinnisvara omandamist, selle väärtuse tõstmist kas renovatsiooni või osadeks jaotamise või mõne muu toiminguga ning seejärel kasumiga müümist. Kui toimub kahjumiga müük, siis sellist tegevust nimetatakse flopiks. Hetkel kahjuks ei ole veel flip'ile ja flop'ile eestikeelset vastet välja mõeldud. Mina olen katsetanud ainult renovatsiooniga väärtuse tõstmist ja kortereid väiksemateks osadeks jaotama ei ole hakanud. Praeguseks hetkeks olen edukalt renoveerinud ja müünud 16 korterit ning hetkel on üks korter müügis ja kaks renoveerimisel. Kui ma enda teekonnaga kolm aastat tagasi alustasin, siis proovisin ka ise käe värviseks saada ja mõnda nurka siit-sealt kõpitseda, aga mõistsin üsna kiirelt, et ehitustöö ei ole see, mis mind köidaks. Seega tänasel päeval on mul usaldusväärne meeskond, kes renoveerimistööd algusest lõpuni läbi viib. Minule jääb ainult sisekujunduse ja sisustamise rõõm.

Kui ma enda teekonnaga kolm aastat tagasi alustasin, siis proovisin ka ise käe värviseks saada ja mõnda nurka siit-sealt kõpitseda, aga mõistsin üsna kiirelt, et ehitustöö ei ole see, mis mind köidaks.

Millised on olnud sinu suurimad võidud ja saavutused?

Eks neid väikseid võite ja saavutusi on rohkem ja ma proovin neid ka igapäevaselt märgata ja endale n-ö õlale patsutada, sest ettevõtjana sulle keegi teine õlale ei patsuta. Kui me aga räägime saavutustest flippimises, siis minu jaoks on iga korter nagu üks suur võit. Juhtida protsessi, kus täielikult äralagastatud või ajahamba poolt järatud korterist saab kahe kuuga stiilne ja hubane kodu, on ülivõimas, see paneb mul alati silma särama ja annab nii palju motivatsiooni. Kui rääkida numbrilistest võitudest, siis heal ajal võis ühest flipist kerge vaevaga 20–30% tootlust teenida. Samas ei tasu unustada, et majandus on tsükliline, ja see tähendab, et halvematel aegadel on tootluse numbrid peaaegu nulli jäänud.

Kui rääkida numbrilistest võitudest, siis heal ajal võis ühest flipist kerge vaevaga 20–30% tootlust teenida.

Lisaks, kui rääkida suure mõjuga otsustest, siis kindlasti kaks mõjukaimat on olnud otsus hakata ettevõtjaks ning nüüd hiljutine otsus hakata enda lugu ka laiema publikuga jagama nii enda blogis kui ka Instagrami kontol.

Mida soovitad noorele, kes tahab kinnisvarasse investeerida? Kust alustada?

Jällegi – kõigepealt tasuks lugeda vastavat kirjandust, kuulata podcast'e ja leida endale mentor, kes on juba sarnase tee ette võtnud. Korralik ettevalmistus annab esiteks kõvasti enesekindlust, aga võib aidata vältida ka väga kulukaid vigu. Samas ei tasu jääda ka analüüsi paralüüsi, üks hetk tuleb lihtsalt otsustada, et nüüd ma olen valmis, ja pihta hakata. Kinnisvara on enamasti selline varaklass, kuhu sisenemine nõuab üsna suure algkapitali olemasolu. Seega, kui vahendeid on pigem vähe, aga tahaks esimese katsetuse ära teha, siis üks võimalus on näiteks teiste investorite või oma sõprade pundiga raha kokkupanemine ja ühiselt esimese projekti realiseerimine.

Kus näed end finantsilises plaanis viie aasta pärast?

Üldiselt ma väga nende viisaastakuplaanide austaja ei ole. Ma proovin rohkem nautida tänast päeva ja enda tänaseid tegemisi ja kogemusi. Kui sa aga juba nii küsid, siis mingi hägune mõte on, et enamiku minu sissetulekust võiks moodustada passiivne sissetulek. Eks elu näitab, kas ma selleni ka jõuan. Praegu proovin aga täiega nautida seda rada, millel kõnnin.

Jaga
Kommentaarid