Õhurünnak toimus pärast seda, kui arvatav Iraani droon tabas USA sõjaväebaasi, tappes ühe ameeriklase ja vigastades viit sõjaväelast.

Biden ütles oma kirjas kongressile, et löögid tehti „selleks, et kaitsta meie personali ohutust, vähendada ja katkestada käimasolevaid rünnakuid Ameerika Ühendriikide ja meie partnerite vastu ning takistada Iraani Islamivabariiki ja Iraani toetatud relvarühmitusi sooritamast või toetamast edasisi rünnakuid USA kodanike ja rajatiste vastu.“

Biden lisas, et õhulöögid „viidi läbi viisil, mille eesmärk oli heidutada, piirata eskaleerumise ohtu ja vältida tsiviilohvreid“.

Õhurünnakust teatamine on tavapärane osa sõjavolituste seadusest, mis nõuab, et president teavitaks Kongressi 48 tunni jooksul sõjalisest tegevusest. Kiri saadeti nii esindajatekoja spiiker Kevin McCarthyle kui ka senati asepresidendile, senaator Patty Murrayle.

Õhurünnak suurendab tõenäoliselt pingeid Washingtoni ja Teherani vahel. Droonirünnaku teinud rühmad on Iraaniga seotud, kuigi riik ei juhi alati nende tegevust.

Pentagoni pressiesindaja Patrick Ryder rõhutas reedel ajakirjanikele, et USA ei otsi konflikti Iraaniga, kuid ütles, et löögid „olid mõeldud väga selge sõnumi saatmiseks, et me võtame oma personali kaitsmist tõsiselt ja reageerime kiiresti ja otsustavalt, kui neid ähvardatakse.“