ISW raporti järgi andis Putin andis mõista, et brittide otsus saata Ukrainasse vaesestatud uraani - mis on oluliselt vähem radioaktiivne kui looduslik uraan - sisaldavat laskemoona vallandas tema otsuse saata Valgevenesse taktikalised tuumarelvad, sest ta kartis tuumaenergiaalast eskaleerumist.

Putin lükkas tagasi Lääne väited, et laskemoona on ohutu kasutada ja see ei sisalda radioaktiivseid komponente. Vene president rõhutas, et mürsu tuum vabastab „kiirgustolmu“ ja võib Ukraina kodanikke haigeks teha ning kahjustada Ukraina keskkonda.

Lääne tankitõrjemoon sisaldab tavaliselt vaesestatud uraani, mille kohta Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) märgib, et see „sobib väga hästi sõjaliseks otstarbeks.“ Sellist laskemoona ei saa kasutada ei tuuma- ega kiirgusrelvade loomiseks.

ISW hinnangul on Putin jätkuvalt riskikartlik tegutseja, kes ähvardab tuumarelvade kasutamisega ilma kavatsuseta seda ellu viia. USA kaitseministeeriumi sõnul pole mingeid märke, et Venemaa valmistub tuumarelvade kasutamiseks.

Putin ja Kremli ametnikud on varemgi kasutanud ära Venemaa kõrgendatud tuumavalmidusega seotud narratiive, valehoiatusi ja ebamääraseid avaldusi lahingutegevuste kohta, väites, et Venemaal on õigus kasutada tuumarelva enda kaitsmiseks, et takistada lääne edasist toetust või sõjalist abi Ukrainale.

Jaga
Kommentaarid